Vláda nepodá žalobu na EK kvůli sankci za chyby v zemědělských dotacích

Kabinet Petra Fialy (ODS) rozhodl, že nepodá žalobu k Soudnímu dvoru EU na Evropskou komisi kvůli pokutě více než 3,2 milionu eur (zhruba 80,3 milionu korun) za chyby v zemědělských dotacích. Její součástí je i sankce za střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) ve výši 30 606 eur (zhruba 751 tisíc korun). Informoval o tom ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Vláda řešila také zaměstnávání učitelů nebo omezení teroristického obsahu na internetu.

Komise sankci uložila na základě výsledků auditu, který se konal v roce 2019, verdikt zveřejnila letos v červnu. Vláda měla na rozhodnutí o podání žaloby lhůtu do konce tohoto týdne.

Podle Nekuly výsledky auditu jasně potvrdily, že Babiš byl ve střetu zájmů. „Rozhodli jsme se, že proti prováděcímu rozhodnutí v části týkající se střetu zájmů a ukončení administrace dotčených projektů nebudeme podávat žalobu. Výsledky auditu plně respektujeme,“ prohlásil ministr. Nepodání žaloby se podle Státního zemědělského intervenčního fondu týká celé částky více než osmdesáti milionů korun.

Změny v zaměstnávání učitelů

Vláda posílá sněmovně návrh novely upravující zaměstnávání učitelů. Informoval o tom na Twitteru ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Novela posiluje roli ředitelů škol, podporuje začínající učitele a garantuje platy pedagogů na 130 procentech průměrné mzdy.

Norma má podle návrhu také umožnit učit po omezenou dobu tří let na druhých stupních a středních školách i bez učitelské kvalifikace.

Absolventi oborů magisterského studia bez učitelské kvalifikace by tak podle návrhu od září příštího roku mohli dočasně učit na druhém stupni základních škol a na středních školách i bez pedagogického vzdělání předměty odpovídající jejich oboru. Nejvýš ale tři roky. Pokud by pak chtěli kvalifikovanými pedagogy zůstat, museli by si učitelské vzdělání doplnit.

Brífink po jednání vlády 17. srpna (zdroj: ČT24)

Zákon proti šíření teroristického obsahu on-line

Policisté budou možná moci přikázat českým i evropským poskytovatelům hostingových služeb na internetu znepřístupnit teroristický obsah, jako jsou například záběry teroristického útoku nebo záznamy poprav. Počítá s tím zákon proti šíření teroristického obsahu, který schválila vláda. Pokud policie obsah zaznamená, zašle příkaz, po jehož obdržení bude muset poskytovatel obsah odstranit.

Zákon reaguje na nařízení Evropského parlamentu a Rady o potírání šíření teroristického obsahu on-line. „Z hlediska České republiky není vnitrostátní šíření teroristického obsahu v digitálním prostředí zásadním bezpečnostním problémem. Výskyt teroristického obsahu v českém on-line prostředí je relativně velmi nízký,“ uvedlo ministerstvo vnitra v důvodové zprávě.

Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) konstatoval, že zákon nijak nezasáhne do osobnostních práv, necílí například na mazání soukromých korespondencí na webu. „Týká se to jen veřejně šířeného obsahu,“ uvedl. Příslušné orgány zasáhnou, pokud by někdo šířil například záběry džihádistických poprav, dodal.

Omezit stranám přijímání darů podle STAN

K návrhu poslanců STAN omezit stranám přijímání darů od firem zaujala vláda neutrální stanovisko. Starostové chtějí rozšířit okruh podniků, od nichž strany a hnutí nesmějí podle zákona přijímat žádné dary. Hnutí v poslední době čelilo několika kauzám, mimo jiné se týkaly právě darů, které dostalo.

Omezení, které Starostové navrhují, se týká hlavně firem, ve kterých má majetkovou účast stát nebo státní podnik, právnické osoby se sídlem v zahraničí nebo na tuzemské firmy, jejichž skutečným majitelem ale není český občan nebo občan státu EU. 

Zřízení Digitální a informační agentury

Ministři na svém jednání podpořili zřízení Digitální a informační agentury (DIA). Má být ústředním orgánem státní správy. K návrhu předloženému místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti) bylo 145 připomínek. Kabinetu byl dokument podán s jedním rozporem uplatněným ministerstvem financí kvůli dodatečným požadavkům na státní rozpočet. 

Důvodem vzniku agentury je podle vládních dokumentů neuspokojivý stav veřejné správy. Zajistit má nadresortní sdílení digitálních služeb veřejné správy, aby bylo možné účinně a flexibilně zajišťovat jejich vývoj i kybernetické bezpečnostní zájmy České republiky. Sídlit má v Praze.