Vláda nemá plán uvolňování, chce jen držet lockdown, zní od opozice

UDÁLOSTI: Opozice jednala s vládou o nouzovém stavu (zdroj: ČT24)

Kabinet Andreje Babiše (ANO) nemá konkrétní představu o tom, jak by mělo probíhat rozvolňování protipandemických opatření, a neví ani to, které z platných omezení přispívá k současnému poklesu nakažených. Po jednání s premiérem to řekli lídři Pirátů, Starostů a volební koalice Spolu. Sněmovnu chce Babišova vláda žádat o opětovné prodloužení nouzového stavu tento pátek, zmíněné strany se o případné podpoře teprve rozhodnou, stejně tak i KSČM. SPD nouzový stav odmítá. Podle premiéra se opozice s vládou domluvit nechce.

Žádost poslancům, aby nouzový stav v Česku místo 28. března skončil až 27. dubna, vláda schválila v pondělí. Nouzový stav by tak v Česku trval nepřetržitě víc než půl roku; v dolní komoře ovšem vládní koalice nemá dost hlasů a nyní proto hledá podporu u nevládních stran – k čemuž měla posloužit i středeční schůzka. Lídři opozice ji ale opouštěli skeptičtí.

Na jednání padaly otázky k efektivitě dosavadních opatření, vláda podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše ale nedokáže říct, která z opatření přesně za poklesem počtu nově infikovaných stojí: „Schůzka mě nepřesvědčila, že vláda ví, co dělá. Čísla klesají, ale to víme, že klesají, když se nežije normálním životem.“ Předsedovi STAN Vítu Rakušanovi chyběla čísla o počtech lidí v karanténách a izolacích.

„Debata vždycky vypadá tak, že odpověď je obecná: ‚Omezení mobility občanů podle našich čísel měla smysl.' A my se ptáme, jestli ve vnitřní logice opatření se opravdu nenajde něco, co by se mohlo změnit. To se neděje a konkrétní odpověď na žádnou z otázek nepřišla. ‚Školy chceme otevřít, jak a kdy, nevíme. Čísla, jestli lidé zůstávají v karanténě, nemáme, dodáme později',“ kritizoval vládu Rakušan.

V takovém kontextu se ale podle něj dá obtížně přemýšlet o nouzovém stavu, když kabinet nesvede konkrétně vysvětlit a na datech podložit, k čemu ho vlastně potřebuje. Stejně skeptický byl i předseda ODS Petr Fiala.

„Premiér na našem společném jednání odmítl jakýkoli termín potvrdit. Vláda evidentně žádný plán nemá a hazarduje s budoucností dětí a mladých lidí,“ uvedl po jednání předseda ODS Petr Fiala. Jediným plánem premiéra je podle něj pokračovat v současné podobě lockdownu. „Naprostá většina naší koalice je přesvědčena o tom, že nelze podpořit pokračování nouzového stavu,“ uvedl za koaliční uskupení Spolu, ve kterém jdou do podzimních voleb občanští demokraté s TOP 09 a lidovci. Poměry v zemi by se podle Filay měly pro příště řídit pandemickým zákonem. 

Také lídr lidovců Marian Jurečka si stýská na lakoničnost vládních vizí: „Nechceme lidi neúměrně dlouho omezovat na osobní svobodě. Neslyšeli jsme žádný konkrétní plán vlády, jaké věci budou za čtrnáct dní nebo za tři týdny. Premiér nám řekl, že termín ani žádnou informaci o tom, jaká je strategie vlády k návratu k normálnímu životu, nedá.“

Výhrady k prezenci

Výtky od opozice zněly i k personálnímu zastoupení. Piráti a STAN přišli s návrhem regionálního, a nikoliv centrálního obnovování prezenční výuky, na schůzce chyběl ale ministr školství Robert Plaga (za ANO). Nemohlo se jednat ani o efektivitě dosavadních kompenzací podnikatelům, protože mezi účastníky nebyl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Chyběla také hlavní hygienička.

Zda lídři opozice prodloužení nouzového stavu podpoří, není ani po středě jasné. Rozhodnout se chtějí v pátek, mimo jiné podle aktuálních dat – a to jen někteří z nich. Předseda SPD Tomio Okamura totiž po jednání prohlásil, že ani neexistuje způsob, jak by jeho hnutí mohlo vládní snahu podpořit. Nouzový stav totiž považuje za zbytečný institut, Okamura ostatně do sněmovny opakovaně předkládal návrh na to, aby se stav zrušil.

„Soustředí se čistě na to, jak všechno zavřít. Jak chránit skupinu rizikových,“ uvedl Okamura na adresu vlády. „Úplně chybí vyhodnocení dopadů na oblasti sociální, ekonomické i zdravotní a pro ty, kteří mají jiný zdravotní problém,“ popsal, v čem vidí SPD největší slabinu vládního postupu. „Plošné zákazy nejsou cestou a lockdown není řešení. V žádném případě nebudeme hlasovat pro prodlužování nouzového stavu.“

Schůzka nepřesvědčila ani předsedu komunistů Vojtěcha Filipa. „Vláda pořád setrvává na nesmyslných krocích, jako je omezení pohybu v okrese. Vyhodnocení změny nákaz neukazuje, že by to bylo omezením pohybu. Tak jako v únoru se ukazuje, že pokud vláda není pod tlakem, tak nechce nic nového připravit,“ řekl. Doplnil, že čeká na stanoviska z jednotlivých krajů. Podle nich širší vedení doporučí, jak mají poslanci KSČM postupovat, jasno má být ve čtvrtek.

Babiš: Opozice se dohodnout nechce

Prodloužení nouzového stavu navrhl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli tomu, že chce udržet přísné protiepidemické restrikce včetně zákazu cestování mezi okresy i o velikonočních svátcích, tedy nejméně do prvního dubnového pondělí.

Podle Blatného a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je zatím epidemie natolik silná, že se nedá zvládat standardními opatřeními. Blatný uvedl, že až nouzový stav skončí, budou se opatření řídit pandemickým zákonem. Podle ministra je bude země potřebovat ještě několik měsíců; pokud vše půjde jako dosud, první zmírnění vláda navrhne během Velikonoc.

Data, která ministr předal opozici, podle něj jasně dokazují, že nastavená opatření fungují. Poukázal na pokles počtu případů nákazy. „I proto by bylo dobré tato opatření – jakkoliv chápu, že jsou v mnohém limitující a nepříjemná – udržet minimálně do Velikonoc včetně. Už v jejich průběhu, pokud vše půjde jako doposud, navrhneme první změny, které zmírní stávající opatření,“ dodal. Blatný odmítá rozvolňovat v situaci, kdy jsou nemocnice stále plné a zaplňují je lidé v nižším věku.

Podle premiéra je postoj opozice záměrný. „Opozice se prostě dohodnout nechce. Dvě hodiny jsme jim předkládali argumenty, odpovídali na jejich otázky, vysvětlovali, proč si ještě nemůžeme dovolit rozvolňovat, vše marné. Scházejí se s námi jen kvůli tomu, aby si pak mohli udělat tiskovku. Mrzí mě to, protože se nám povedlo epidemii přibrzdit, jdeme správným směrem, minimálně do Velikonoc bychom ale ještě měli pokračovat, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla další vlna,“ uvedl Babiš.

Hosty Událostí, komentářů byli místopředsedové rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS) a Jan Volný (ANO) (zdroj: ČT24)