Viru je v populaci více, než vidíme na testech, uvedl Smejkal. Plošná opatření by teď ale nezaváděl

Epidemiolog Smejkal hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Epidemiolog z pražského IKEMu Petr Smejkal v Interview ČT24 řekl, že současný nárůst počtu nakažených covidem v Česku je na letní období neobvyklý. Podle něj je to však dáno vysokou nakažlivostí subvarianty BA.5, která však naštěstí není nebezpečnější než ta předchozí. Smejkal uvedl, že se zatím nejedná o návrat do časů, kdy na tom bylo Česko nejhůře.

Současná situace s koronavirem v Česku je podle Smejkala trochu neobvyklá. „Trošku jsme si možná zvykli na to, že covid překvapuje zejména na podzim a v zimě. Je to ale tím, že tato nová subvarianta omikronu BA.5 je vysoce nakažlivá,“ sdělil. Připomněl ale, že nezpůsobuje závažnější průběh onemocnění covid-19. Ovšem tím, jak je nakažlivá, se dokáže dobře šířit i v létě. 

Dalším důvodem, proč se varianta omikronu BA.5 nyní tak šíří, je údajně i to, že populace už má větší časový odstup od posledního očkování. „Očekával jsem, že to přijde až koncem léta,“ poznamenal epidemiolog. 

Případná další covidová vlna ale podle Smejkala nemusí znamenat nic závažného, pokud se to výrazněji neprojeví v nemocnicích. Těžký průběh a plné nemocnice ale nemusejí být jediným problémem. Spousta lidí s mírnějším průběhem se podle Smejkala dostává z nemoci delší dobu, a tím pádem i delší dobu nechodí do práce. 

Nové případy covidu-19 v Česku
Zdroj: ČT24

Reálný počet nemocných a nově nakažených ale odborníci neznají, jelikož se v Česku málo testuje. „Rozhodně je viru více, než vidíme na těch testech,“ upozornil Smejkal. Lidé se podle něj často testují doma antigenními testy a nehlásí to. „My nemusíme přecházet zpátky do těch velkých testovacích míst, měli bychom si ale zvyknout na to antigenní testování,“ dodal. 

Výskyt v populaci je podle epidemiologa dobře vidět i na testování z odpadních vod. „Máme už dost důkazů o tom, že nám množství nakažených lidí roste,“ sdělil. Podle něj se určitě dostaví i větší nápor na nemocnice v podobě pacientů s vážnými covidovými obtížemi. „Je jen otázka, jak velký bude,“ doplnil. 

U koho je největší riziko?

Smejkal uvedl, že nemá strach o mladší populaci, naopak riziko hrozí starším lidem, kteří už jsou delší dobu po třetí dávce vakcíny. To samé se týká například i lidí po transplantacích či chronicky nemocných pacientů. Rizikové jsou podle něj i skupiny, které se rozhodly neočkovat se vůbec. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že počet nakažených poroste do poloviny července, v srpnu se pak Česko dostane na červnová čísla. Smejkal řekl, že to tak může být, a jako příklad uvedl Portugalsko, kde počet nakažených subvariantou BA.5 už nyní klesá. „Ale zanechala za sebou každý den tři až čtyři desítky mrtvých,“ upozornil. 

Nejdůležitější v současné době podle Smejkala je vyzvat k posilujícím dávkám, což podle něj ministerstvo zdravotnictví podcenilo. „Starší lidi bych vyzval, aby nečekali na srpen a šli na další dávku vakcíny už teď. Je tady dost vakcín Pfizeru a Moderny, které jsme používali i předtím. Když si dáme booster tou samou vakcínou, bude to dostačující,“ míní. 

V případě, že člověk se už variantou BA.5 nakazil, je očkování vhodné za tři měsíce po prodělání onemocnění. Podle Smejkala však ani tak dlouhou dobu čekat nemusejí. „Vůbec vám nebude škodit, když na tu posilující dávku půjdete dřív,“ řekl. Naopak posilující dávky u dětí v tuto chvíli nejsou podle něj potřebné. 

Smejkal: Opatření zatím nejsou nutná

Epidemiolog z IKEMu si také myslí, že zavádět jakákoliv plošná opatření v souvislosti s covidem v tuto chvíli není nutné. Stačí podle něj, když se lidé budou chovat zodpovědně a nechají se naočkovat, alespoň tedy rizikové skupiny obyvatel. 

„Je ale rozhodně lepší vzít si respirátor, pokud jsem v nevětraném uzavřeném prostoru, pokud jsem v MHD a pokud jsem rizikový. Ale že by to muselo být plošně nařízeno, to ne. Vyvolává to emoce,“ doplnil.