Většinu žádostí o kurzarbeit úřady stornovaly. Pendleři kritizují změnu režimu, údajně nepomůže

Úřady práce v Česku evidují už 9100 žádostí o kurzarbeit, až sedmdesát procent z nich je však vyplněno špatně a úředníci je museli stornovat. Jenom v úterý přibylo více než pět tisíc žádostí, řekla to mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Křupková. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý oznámil změny pro takzvané pendlery, ti budou v zahraničí nově pracovat dva týdny a poté nastoupí dvoutýdenní karanténu. Sdružení Pendleři bez hranic úpravu kritizuje, situaci pracovníků v zahraničí prý nezlepší.

  • Poslanecká sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu do 30. dubna.
  • Zastupitelstva mohou opět jednat o jiných věcech, než jsou krizová opatření proti koronaviru.
  • Lidé opět mohou individuálně sportovat na venkovních sportovištích.
  • Opatření ohledně uzavření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny, byla uvolněna.
  • Mění se režim pro přeshraniční pracovníky, takzvané pendlery. Minimální pobyt v zahraničí byl zkrácen ze tří týdnů na dva, poté musí pracovníci nastoupit do dvoutýdenní karantény.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

V případě kurzarbeitu je možné žádosti o příspěvky podávat pouze elektronicky na webu ministerstva práce od pondělních 12:00. Nutné je vypsat název a adresu firmy, IČO, ID datové schránky, kontakt na zástupce podniku, číslo bankovního účtu a odhadovanou požadovanou částku na mzdy.

Podle Křupkové však často chybí třeba nutný elektronický podpis a číslo konta. Správně vyplněných je zhruba třicet procent žádostí. V návodu resort upozorňoval na to, že chybně vyplněné žádosti budou úřady stornovat a vracet k doplnění či opravě, z žádosti se totiž generuje dohoda s úřadem o poskytování podpory.

Příspěvky na mzdy z programu Antivirus mají snížit výdaje zaměstnavatelů, aby nemuseli propouštět. Za prvních pět hodin od spuštění systému nejvíc žádostí poslaly firmy v hlavním městě, a to 1192. Následoval Moravskoslezský kraj s 491 žádostmi a Středočeský kraj s počtem 318. 

Dva týdny v práci, dva týdny doma pro přeshraniční pracovníky

Ministr vnitra Hamáček v úterý oznámil změny týkající se takzvaných pendlerů. Přeshraniční pracovníci mohou pracovat dva týdny a poté by měli v Česku nastoupit dvoutýdenní karanténu. Doposud byl pobyt v zahraničí kvůli práci stanoven na tři týdny.

Pendleři nebudou muset do dvoutýdenní karantény v případě, že byla doba vycestování kratší než dva týdny. Budou ale muset mít potvrzení od zastupitelského úřadu, že účel vycestování je v souladu s výjimkami ze zákazu volného pohybu na území Česka a že v místě výkonu práce byla přijata opatření k zabránění šíření koronaviru. Bude pro ně také platit větší zákaz volného pohybu po Česku.

Pendleři: Karanténa je nelogická

Sdružení Pendleři bez hranic ale změnu režimu kritizuje a tvrdí, že situaci pracovníků v zahraničí nezlepší. „Tohle není k ničemu. Absolutně to neřeší náš problém. Nejstrašnější je, že nám pořád po návratu zůstává ta čtrnáctidenní karanténa, která je naprosto nelogická a neodůvodnitelná,“ řekl předseda sdružení Jan Průha.

Zástupce sdružení navíc upozorňují, že řada německých firem najela na kurzarbeit. Pendleři tak pracují jenom pár dní v týdnu. „V současném čtrnáctidenním turnusu, kdy máme pobývat v zahraničí, bychom pracovali čtyři dny a zbytek proseděli na hotelu a pak bychom se teprve směli vrátit domů,“ podotkl.

Lidé, kteří po uvolnění pravidel pro vycestování ze země překročí hranice, budou muset až na výjimky do povinné čtrnáctidenní karantény. Češi budou moci také v odůvodněných případech vycestovat po 14. dubnu, v pondělí to schválila vláda.

Podle Hamáčka to však neznamená, že by se otevíraly hranice, odůvodněnými případy je myšlena například služební cesta, návštěva lékaře či příbuzného. Důvody vycestování budou na hranicích kontrolovat policisté. Zákaz vycestování z tuzemska platí od pondělí 16. března.

Brífink ministra vnitra Jana Hamáčka 7. dubna (zdroj: ČT24)

Nouzový stav se prodlouží do 30. dubna

Vláda může prodloužit nouzový stav jenom do čtvrtka 30. dubna, v souvislosti s nynější koronavirovou krizí s tím souhlasila sněmovna. Debata trvala asi pět a půl hodiny. Kabinet původně žádal poslance o prodloužení nouzového stavu až do pondělí 11. května.

Vláda může nouzový stav vyhlásit nejvýše na třicet dnů. Za současné situace by skončil v sobotu 11. dubna. K prodloužení byl nutný souhlas poslanců. Prodloužení o další měsíc doporučil menšinové vládě ANO a ČSSD Ústřední krizový štáb, o čemž poslance informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Na zastupitelstva může i veřejnost

Zastupitelé města a obcí mohou od úterý jednat i v případech, kdy nejde o schůzi kvůli krizovým opatřením. Musí ale dodržovat bezpečnou vzdálenost, což platí i pro přítomnou veřejnost. Podle pondělního vládního rozhodnutí o zastupitelstvech musí dodržování všech povinností a opatření zajistit obec či město. Obdobně by měla města a obce postupovat také u svých ostatních kolektivních orgánů.

Samosprávné celky měly doposud zakázáno pořádat běžná zasedání. Mohla se scházet jen kvůli koronavirové epidemii či kvůli schválení kroků, které byly nezbytné k dodržení termínů či zabránění bezprostředně hrozícím škodám. Zasedání se musela pořádat prostřednictvím videokonference a bez účasti veřejnosti.

Lidé mohou opět sportovat venku

Od úterý mohou lidé opět sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese jsou možné i bez roušek. Zmírňování restriktivních opatření proti šíření koronaviru odsouhlasila vláda v pondělí.

Zákaz vstupu veřejnosti na vnitřní i venkovní sportoviště platil od poloviny března. Individuální sportovní aktivity mimo sportoviště byly dosud možné pouze se zakrytými ústy a nosem.

Mladá dvojice s rouškami na Karlově mostě v Praze
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) ale nadále není možné využívat zázemí těchto sportovišť, jako jsou například sprchy nebo šatny.

Individuální rekreační sportování v přírodě bez roušek je možné jen tehdy, pokud si lidé udrží dvoumetrový odstup. „Zjednodušeně řečeno, pokud někdo pojede v přírodě na kole, nemusí mít roušku, pokud někdo po lese poběží, nemusí mít roušku. Pokud se někdo ale bude pohybovat uvnitř města, kde těch lidí bude více a kontakt by mohl být méně než dva metry, měl by tu roušku mít,“ uvedl Havlíček.

Sběrny a výkupny surovin mohou otevřít

Od úterý se uvolní také opatření ohledně provozoven, které sbírají a vykupují suroviny včetně kompostáren – mohou znovu otevřít.

Po celou dobu nouzového stavu mohou být otevřeny prodejny s potravinami, drogerie, lékárny, optiky, zverimexy, trafiky, čerpací stanice. Později dostaly výjimku také květinářství, galanterie, zámečnictví, prodejny zahradnických potřeb, opravny domácích spotřebičů, myčky aut, naposledy domácí potřeby nabízející ochranné pomůcky jako ústenky, rukavice nebo dezinfekce.

Do stavebnin či hobbymarketů je v současnosti umožněn vstup jen podnikatelům. Ve čtvrtek se už ale otevřou celé veřejnosti, stejně jako prodejny železářství a obchody a opravny jízdních kol.

Resort zdravotnictví zrušil zákaz prodeje respirátorů

Uvolnil se rovněž zákaz prodeje respirátorů nejvyšší třídy FFP3 jiným odběratelům než státu, restrikci vyhlásilo 6. března ministerstvo zdravotnictví. Situaci podle něj teď řeší nařízené dodávky českých firem, které je vyrábějí přímo pro vládní resort.

Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na webu ministerstva. Respirátory nejvyšší třídy ochrany FFP3 podle úřadu potřebují lékaři, kteří pečují o pacienty s nemocí COVID-19 při procedurách, kde vzniká aerosol, například při zavádění dýchací podpory.

Měli by je používat také pracovníci infekčních klinik, urgentních příjmů nebo zdravotnické záchranné služby. Vláda v pondělí schválila usnesení, kterým nařídila třem výrobcům respirátorů, firmám Pardan, Moldex a Refil, přednostní zásobování ministerstva zdravotnictví.

V Česku je už téměř pět tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem, přesně 4944. Sto sedmdesát dva lidí se uzdravilo, zemřelo už 88 nakažených osob. Nejhorší situace je v Praze, kde je na sto tisíc obyvatel téměř 91 nakažených. Následuje Olomoucký kraj, kde je 71 potvrzených případů na stejný počet obyvatel.