V rekordně horkém úterý budou teploty šplhat ke třicítce, zbytek týdne se ochladí

Teploty tento týden překonají zřejmě i rekordně horký konec září. V pondělí bylo nejtepleji v Dobřichovicích, a to 28,1 stupně Celsia, teplotní rekordy padly zhruba na čtvrtině stanic měřících alespoň 30 let. V úterý mohou teploty vystoupat až na 29 stupňů Celsia. Od středy se pak skokově ochladí na 15 až 19 stupňů. Podobné teploty pak vydrží až do konce týdne, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Po většinu týdne se také budou v Česku objevovat přeháňky, v úterý se mohou vyskytnout i bouřky.

V pondělí bylo nejtepleji ve středních, západních a jižních Čechách. „Rekordy zaznamenalo 45 ze 163 stanic, které měří alespoň 30 let,“ řekla Petra Sýkorová z ČHMÚ. Nejvyšší teplotu meteorologové naměřili v Dobřichovicích ve středních Čechách, a to 28,1 stupně Celsia. Do rekordů tato hodnota ale započítána není, neboť stanice měří 24 let.

Za Dobřichovicemi následovaly stanice Plzeň-Mikulka s 27,9 stupně a Doksany na Litoměřicku a Neumětely na Berounsku, kde bylo shodně 27,8 stupně Celsia.

Jasné bude také úterý a teploty oproti pondělí ještě vzrostou. Na většině území Česka bude stále maximálně 27 stupňů, v Čechách se ojediněle mohou teploty dostat až na 29 stupňů.

„V tento den k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ve výšce kolem 1500 metrů nadmořské výšky bude teplota kolem 17 stupňů Celsia, což jsou hodnoty, které běžně vídáme v červenci, ale nikoli v říjnu. Pro představu, odpolední maxima v úterý budou někde i o 12 stupňů Celsia nad dlouhodobým normálem,“ sdělili pracovníci ČHMÚ na síti X.

Úterní teploty by tak mohly podle ústavu překonat na řadě meteorologických stanic nejen teplotní rekordy pro 3. říjen, ale i pro celý měsíc říjen, a to zvláště na jihu Čech. Právě v jižních Čechách, v Českých Budějovicích, byla podle ČHMÚ zaznamenána 4. října roku 1929 jediná tropická teplota v říjnu na území Česka. Dosáhla tehdy 30,3 stupně.

„Tento rekord s nejvyšší pravděpodobností překonán nebude, ale je možné, že se mu na některých stanicích v Čechách docela přiblížíme,“ doplnili meteorologové. Úterní počasí může přepsat teplotní rekordy například v pražském Klementinu, Karlových Varech nebo v Teplicích, vysvětlil meteorolog Jan Šrámek. 

V pondělí podle meteoroložky Sýkorové padl říjnový rekord na devíti stanicích, v úterý se to pravděpodobně opět změní, dodala.

Zbytek týdne bude výrazně chladnější. Už v úterý se večer zatáhne a mohou se objevit přeháňky i bouřky. Od středy do pátku pak bude oblačno a polojasno s přeháňkami či deštěm a nejvyšší denní teploty budou většinou mezi 15 až 19 stupni. O víkendu se pak vyjasní a přeháňky ustanou. Oteplí se už jen mírně, na 16 až 21 stupňů. Při celodenním slunečním svitu by mohly teploty dosáhnout i 23 stupňů.