V Libčevsi je každý třetí v ČSSD, Fišera chce přeregistraci

Ústí nad Labem - Nové vedení ČSSD v Ústeckém kraji zřejmě zahájí přeregistraci členů i na Lounsku. Podle nového předsedy Arno Fišery tam docházelo k náboru černých duší, jimiž chtěli tamější politici zvýšit svou politickou moc. Nejvýraznější je to prý v obci Libčeves, která má zhruba 800 obyvatel a místní ČSSD čítá 260 členů. Předseda okresní kontrolní komise Kamil Ferenc popřel, že by šlo o nábor černých duší, v místní ČSSD jsou podle něj i lidé z okolních obcí.

Jméno Libčevsi zaznívalo mezi delegáty sobotního krajského sjezdu častěji, než je na tak malou obec obvyklé. Tamější místní organizace je totiž nebývale výkonná v náboru členů - při zhruba 800 dospělých obyvatelích čítá okolo 260 členů. Z toho vyplývá, že v ČSSD by musel být zhruba každý třetí dospělý. Krajští delegáti to ovšem za úspěch nepovažují. „Je to skoro na svolání mimořádného sjezdu,“ řekl jeden z nich v kuloárech. Spojitost s bývalým předsedou Petrem Bendou je zřejmá, uvedl Fišera.

Okresní kontrolní komise odmítá, že by za nebývale velkou úspěšností buňky v Libčevsi bylo takzvané velrybářství. „Libčeves je středisková obec a má přilehlé spádové obce. Samozřejmě, že lidé z nich jsou v naší organizaci,“ řekl předseda kontrolní komise a zároveň místopředseda libčeveské buňky Kamil Ferenc. ČSSD má většinu i v místním zastupitelstvu.

Skandály okolo náboru černých duší nezažívá krajská ČSSD poprvé. Takzvané velrybaření spočívá v tom, že si jedna zájmová skupina přivede do strany velkou skupinu lidí, kteří pak hlasují podle jejích zájmů a zvyšují její politickou moc až do celostátní úrovně. Často se hovoří o tom, že do ČSSD tímto způsobem vstupovali lidé za úplatu.

K velrybaření docházelo především na Litoměřicku a strana už kvůli němu zavedla v problémových okresech přeregistraci, kvůli níž odešlo asi 250 lidí. Z Libčevsi se mezitím stala údajně třetí největší místní organizace v kraji, hned za mosteckou a teplickou, a naopak daleko před mnohem většími městy. Tuto pozici si ale možná udrží jen chvíli. I na Lounsku se podle Fišery uskuteční přeregistrace členů, která má odlišit „černé duše“ od skutečných členů.