Útěk tygrů a lva z bioparku na Hradecku vyšetřuje policie jako obecné ohrožení

Policie začala pondělní útěk lva a dvou tygrů v soukromém Bioparku Štít u obce Klamoš na Královéhradecku vyšetřovat jako podezření ze zločinu obecného ohrožení. Případnému viníkovi hrozí při odsouzení trest od tří do osmi let vězení. V případu zatím policie nikoho neobvinila. Oznámila to mluvčí policie Lenka Burýšková.

Nyní vyšetřovatelé vyslýchají zaměstnance parku i osoby, které by k případu mohly poskytnout informace. „Okolnosti týkající se útěku zvířat policisté v těchto dnech intenzivně prověřují,“ řekla Burýšková. Mimo jiné zjišťují, zda šlo o nedbalostní, nebo úmyslné jednání.

Případ si od obvodního oddělení policie v Chlumci nad Cidlinou převzala služba kriminální policie a vyšetřování územního odboru Hradec Králové. Vyšetřovatelé spolupracují i s odborem kriminalistické techniky a expertiz krajského policejního ředitelství a se Státní veterinární správou.

Šelmy utekly kvůli špatnému zabezpečení klece, zjistili veterináři

Podle veterinářů biopark dostatečně nezajistil klec proti útěku šelem. Majitel bioparku Antonín Hnízdil dostal pokutu 30 tisíc korun za to, že dovoz zvířat řádně neoznámil úřadům. Musí navíc zlepšit zázemí pro zvířata. Dosavadní způsob chovu velkých šelem v přepravní kleci na valníku je podle zjištění veterinářů nevhodný. Valník s klecí lze podle nich použít pouze krátkodobě pro převoz zvířat.

Zvířata utekla z klece v pondělí před desátou hodinou dopoledne. Třem veterinářům se dospělé šelmy podařilo kolem 12:30 uspávacími střelami naráz uspat. Nikdo nebyl zraněn. Policie v pondělí uvedla, že jednou z vyšetřovacích verzí je, že se zvířatům podařilo uvolnit jisticí páčku u klece.

Šelmy jsou vyřazenými zvířaty z jednoho cirkusu od Berlína. Do bioparku je Hnízdil přivezl před třemi měsíci a chce je odvézt do nové zoo v Istanbulu. Dosud ale nezískal od úřadů povolení k vývozu zvířat z EU.

Biopark Štít se na prezentaci na webu charakterizuje jako soukromé zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhubením. Vznik zařízení spadá do poloviny roku 2014. Nachází se v obci Klamoš, v její části Štít, asi šest kilometrů od Chlumce nad Cidlinou.

Biopark chová lvy, tygry, levharty, pumu, kočkodany, lemury, makaky, různé druhy ptáků, dále například želvy, koně, drůbež či kozy.