Úspory nikde. Slibované aukce na léky stále nefungují

Praha - Již půl roku měly zdravotní pojišťovny nakupovat léky v internetových aukcích. Ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger si od jejich spuštění sliboval úsporu několika miliard ročně, které by pojišťovny mohly použít na placení zdravotní péče. Jak ale zjistila Česká televize, internetové aukce dodnes nefungují. Pozastavilo je samo ministerstvo.

Ještě vloni měl ministr zdravotnictví s novým systémem internetových aukcí na léky velké plány. „Očekávají se od něj úspory v hodnotě až možná pěti miliard,“ oznámil Heger loni v srpnu. Peníze měly pojišťovny ušetřit třeba za přípravky proti vysokému krevnímu tlaku anebo za léky na snížení hladiny cholesterolu. Ty na trh dodává několik výrobců, kteří by si mohli v aukcích konkurovat nižšími cenami.

Žádné aukce se však dosud neuskutečnily. Ministerstvo žádá, aby úhrady na léky nejdříve přehodnotil Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Teprve poté je možné na léčiva, kde proběhlo nové řízení o úhradách, dělat aukce,“ tvrdí mluvčí ministra zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Čekáme na povolení ministerstva

Internetové aukce na léky se tedy rozběhnou nejdříve na podzim. Pojišťovny přitom žádaly ministerstvo o povolení už vloni v listopadu. Mluvčí VZP Jiří Rod říká: „Jsme v podstatě připraveni a čekáme na povolení ministerstva.“ I pojišťovny přitom tvrdí, že mohly díky aukcím ušetřit mnoho peněz, které by už letos použily na léčbu vážně nemocných pacientů. „Úspora může být až v řádu několika miliard korun, to je pravda,“ uvedl Jaromír Gajdáček, šéf Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Podle expertů ale aukce v brzké době fungovat nebudou. „Zákon, tak jak byl na konci roku přijímán, neumožňuje praktické naplnění úhradové soutěže v praxi,“ myslí si vedoucí lékárny IKEM Michal Hojný. Ministerstvo kritiku odmítá a slibuje, že rozjezd aukcí maximálně urychlí.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)