Ulice pojmenovaná podle komunistického tajemníka změnila název

Praha - Havelkova ulice na pražském Žižkově, kde sídlí  Ústav pro studium totalitních režimů, změnila jméno. Dosud paradoxně nesla název po někdejším tajemníkovi komunistických Rudých odborů. Od dnešního dne ale byla přejmenována na ulici Siwiecovu. Slavnostní odhalení tabule s novým názvem proběhlo dnes ve 12:00 před budovou ústavu. Mezi čestnými hosty byl i nejstarší Siwiecův syn Wit Siwiec, který žije už 26 let v Kanadě. Celá akce se konala necelý měsíc před 100. výročím Siwiecova narození. V září bude Siwiecovi na budově ústavu vystavena i pamětní deska.

Ryszard Siwiec se 8. září 1968 ve Varšavě upálil na Stadionu Desetiletí před zraky komunistické strany na protest proti invazi armád Varšavské smlouvy do Československa. Straně se tehdy podařilo jeho čin utajit. Dokonce i nejbližší rodina se o příčinách smrti dozvěděla až po několika dnech. „Teprve po jeho pohřbu jsme se dozvěděli, co se vlastně stalo,“ vzpomínal nejstarší Siwiecův syn Wit Siwiec. 40. výročí jeho činu si Praha v loňském roce připomněla velkolepým koncertem Hudba pro Prahu v Rudolfinu. Dnešní shromáždění navazuje podle Ústavu pro studium totalitních režimů na lednový program Palachových dnů.

Wit Siwiec:

„Přál bych si, aby měl ulici i ve své domovině, za kterou zemřel.“

Iniciativa na přejmenování ulice vyšla z ústavu. „Nepřipadalo nám důstojné, aby náš ústav působil v ulici pojmenované po bývalém komunistickém funkcionáři. Pro nás je nový název i symbolikou pro další bádání o totalitních režimech. Není možné věnovat se jen událostem v Československu, je třeba hledat i mezinárodní dimenzi,“ řekl ČT ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček. 

Návrh na pojmenování ulice podle Ryszarda Siwiece přišel i ze strany Polského institutu. K výběru a potvrzení jména ale došlo až na zastupitelstvu Prahy. Rada hlavního města návrh schválila na svém zasedání 17. prosince 2008. „Mám z toho velkou radost. Češi byli první, kdo mého otce vyznamenal,“ řekl ČT Wit Siwiec. V roce 2001 Siwiecovi prezident Václav Havel posmrtně udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka prvního stupně.

Havelkova ulice na pražském Žižkově, kde sídlí Ústav pro studium totalitních režimů, změnila název na Siwiecovu.
Zdroj: Eva Kořínková/ČTK