Ukrajinští muži v Česku mají často potíže s obnovou dokladů. Má je to přimět k návratu a obraně vlasti

Události: Problémy Ukrajinců kvůli mobilizačnímu zákonu (zdroj: ČT24)

Ukrajinské úřady se snaží vrátit do vlasti ze zahraničních zemí co nejvíce mužů s brannou povinností. To se týká i těch pobývajících v Česku. České ministerstvo vnitra bude jednat o výměně informací s ukrajinskými úřady. V bránící se zemi platí nový mobilizační zákon. Ukrajinci v cizině třeba můžou využít konzulární služby jen po předložení vojenské knížky.

Nové opatření znamená pro mnohé problémy. Například Volodymyr Maximenko přijel do Česka na začátku plnohodnotné války spolu s matkou a sestrami. Bylo mu tehdy šestnáct let. Pro další pobyt v Česku se zatím marně snaží získat nový pas.

„Můj syn překročil hranice legálně. Bylo mu šestnáct let, byl ještě dítě. Za druhé má zdravotní postižení – organické poškození mozku,“ prohlásila jeho matka Julie Maximenková. O doklad rodina požádala letos v únoru, dostat ho měla do tří měsíců. Poté ale Ukrajina schválila zákon, který měl podobné služby pro muže v cizině v polovině května omezit, začalo k tomu docházet ale už dříve. Maximenková dodala, že s ní úřad prý nechce komunikovat.

Na dvě stě ukrajinských mužů se obrátilo na advokáta Jiřího Pokorného. Podle něj ukrajinský úřad porušuje české zákony. „Dochází k porušení zákazu diskriminace, kdy jsou diskriminováni muži v odvodovém věku,“ myslí si. Úřad argumentuje technickými potížemi.

Ministerstvo vnitra eviduje v Česku 182 tisíc dospělých ukrajinských mužů. Polovina sem dorazila během obnovené války. Podle šéfa rezortu nucený návrat těchto mužů na Ukrajinu mezinárodní ani tuzemská legislativa neumožňuje.

„O čem my můžeme na evropské i domácí úrovni diskutovat, je případně nějaké omezení benefitu pro nějakou specifickou skupinu obyvatel,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dodal, že je k takové diskuzi připraven.