Svět vzdává hold válečným veteránům. Jejich den se v Česku oficiálně připomíná od roku 2004

Na čtvrtek 11. listopadu připadá Den válečných veteránů, který se slaví už od roku 1918, kdy skončila první světová válka. Lidé si tento den připomínají v řadě zemí po celém světě včetně České republiky. Například na náměstí Míru v Praze je po celý den připraven program, mimo jiné je tam vystavena historická i současná vojenská technika české armády. Pietní akce proběhla i na pražském Vítkově. Premiér Andrej Babiš (ANO) tam připomněl legionáře, bojovníky z války i novodobých misí. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ocenil zapojení armády do boje s koronavirem.

Den válečných veteránů vznikl 11. listopadu 1918, když byla ve Francii podepsána mírová dohoda. „Už rok poté se začalo toto datum připomínat jako vzpomínka na všechny, kteří bojovali v první světové válce, přežili nebo položili své životy,“ uvedl ředitel Vojenského historického ústavu brigádní generál Aleš Knížek. 

Den válečných veteránů si začali lidé připomínat nejdříve v Londýně nebo Paříži. „Název Den válečných veteránů vznikl až ve Spojených státech amerických v roce 1954, aby se mohla připomínat i válka v Koreji. Jinak celé to poválečné období až do druhé světové války byla tato vzpomínka hlavně v zemích bývalého Commonwealthu a v zemích, které byly pod vlivem Velké Británie, dále v USA, Francii či Belgii,“ řekl Knížek. 

Studio 6: Den válečných veteránů (zdroj: ČT24)

V Česku se začal jako památný den připomínat až v roce 2004

Tento den se v Československu v období První republiky podle šéfa ústavu nepřipomínal 11. listopadu, protože ho „přebíjely“ jiné důležité svátky, jako například 28. říjen čili vznik Československé republiky. „V České republice se tento den oficiálně začíná připomínat od roku 2004, kdy tehdejší vláda přijala usnesení, že se bude jednat o památný den České republiky,“ připomněl. 

V Česku jsou skoro dvě stovky žijících druhoválečných veteránů. „Stará se o ně ministerstvo obrany či dobrovolníci z Československé obce legionářské. Pochopitelně je to pro nás stále velice důležité, postarat se o tyto vojáky a vojákyně, kteří během války bojovali,“ dodal Knížek s tím, že by uvítal, kdyby byl 11. listopad státním svátkem.  

Babiš připomněl i tisíce novodobých veteránů

„Je potřeba poděkovat všem,“ řekl během pietního aktu na Vítkově premiér Andrej Babiš. Den válečných veteránů je podle něj velice důležitý z hlediska historie českého státu, Evropy i světa. Vzdát úctu je třeba legionářům, kteří vybojovali vznik samostatného státu, uvedl. V Česku podle něj žije 187 veteránů z druhé světové války. „Máme už mezi námi, a jim taky patří obrovský dík, 16 tisíc novodobých veteránů,“ dodal. Ze zahraničních misí české armády zmínil Afghánistán.

V proslovech během ceremoniálu Metnar připomněl třicítku vojáků, kteří se nevrátili z novodobých vojenských misí české armády. „Celosvětovým smyslem Dnu válečných veteránů je připomenout si oběti všech válek, nejenom světových válek, ale i dalších válečných konfliktů,“ řekl pak ministr novinářům. Zásluhy legionářů o republiku zdůraznil v proslovu náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Věnce během pietního aktu, doprovázeného nástupem vojáků s historickými prapory, položili také místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP+STAN) a představitelé státní správy, samospráv i Československé obce legionářské a dalších veteránských organizací. Oběti válek a vojáků, kteří v nich bojovali, účastníci uctili minutou ticha.