Strategická komunikace bude zábavná i provokativní, řekl Foltýn

Otakar Foltýn ke strategické komunikaci státu (zdroj: ČT24)

Strategická komunikace státu bude pravdivá, zábavná, ale někdy i provokativní. Na konferenci, která se tomuto tématu věnuje, to řekl vládní koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn. Je přesvědčen o tom, že svoboda projevu v Česku je nejširší, jakou kdy země měla. Upozornil na to, že komunikace bude nadstranická, o čemž ujišťoval i premiér Petr Fiala (ODS). Konferenci pořádají předsedkyně podvýboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí Eva Decroix a šéf sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (oba ODS). Účastní se jí i poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Je potřeba ukázat, proč je důležité býti Čechem, proč je důležité vysvětlovat a podporovat Českou republiku, řekl Foltýn. „Myslím, že základní hodnoty, které jsou společné jakémukoliv Čechovi, mají být ty, které máme v preambuli Ústavy – to znamená svoboda, důstojnost, spravedlnost, soucit či demokracie, jakkoliv je strašně těžké krátce vysvětlit, co je obsahem těch hodnot,“ řekl Foltýn v rozhovoru pro ČT. Dodal ale, že intuitivně to musí chápat každý.

Podle něj musí nastoupit komunikace státu, která bude těmto hodnotám dávat obsah, zejména pak upozorňovat na to, že existují. „Ty hodnoty jsou společné Čechům bez ohledu na to, která politická garnitura je aktuálně u moci. Proto se domnívám, že by to mělo být společné téma pro vládu i opozici,“ vysvětlil.

Foltýn: Pokud bych něco omezil či zakázal, odstoupím

„Slyšel jsem, že prý budeme potírat nepohodlné názory. Pakliže během mého výkonu funkce najdete jediný příspěvek či názor, které bych já někomu smazal, omezil nebo zakázal, tak mi to dejte vědět, já v další minutě odstoupím,“ řekl Foltýn. Svoboda projevu je v Česku podle něj nejširší, jakou kdy země měla.

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher ve vysílání ČT vyjádřil obavu, zda kroky koordinátora strategické komunikace státu či jeho kolegů nebudou znamenat, že budou mít „patent na jednu pravdu“. „Bude to magnetizovat podezření, že pan Foltýn tady prostě bude hájit jeden vládní pohled, jeden vládní směr, bude se soustředit na to, co říká opozice, budou se tomu dávat nálepky, čehož jsme svědky už nyní,“ řekl.

Patrik Nacher ke strategické komunikaci státu (zdroj: ČT24)

„Já jsem pana Nachera potkal minulý týden na úřadu vlády a žádnou takovou obavu mi nesdělil. Doufám, že až se potkáme příště, tak mi to řekne,“ reagoval Foltýn. Hodnoty jsou podle něj společné všem – ať už volí koaliční či opoziční strany. „Proto je také strategická komunikace oddělena od politického PR,“ dodal.

„Vzhledem k tomu, jak pozdě jsme začali a jak negativní bezpečnostní situace nás obklopuje, tak se na prvním místě budeme bavit o obraně proti zahraničnímu vlivu. Na rovinu říkám, že na prvním místě to bude proti tomu, co v České republice dělá Ruská federace,“ sdělil Foltýn s tím, že jde převážně o napadání důvěry v tuzemské instituce. Na místě podle něj je, aby se strategická komunikace věnovala i dalším tématům, ale zahraniční vliv je podle něj primární.

Nadstranická komunikace

V rámci strategické komunikace státu se bude podle Foltýna reagovat na to, co už Rusko udělalo. Přiznal však, že je to poměrně málo efektivní. „Je důležité převzít iniciativu přinejmenším v tom, že řekneme ‚tady jsme, tady stojíme a tohle jsou naše hodnoty‘. Tyto hodnoty platí bez ohledu na to, jaké jsou naše politické preference, ale stojíme za Českou republikou,“ upozornil.

„Nemůžeme směšovat komunikaci zvolených politiků se strategickou komunikací státu,“ řekl ve videoprojevu na konferenci Fiala. Podle Žáčka má být strategická komunikace vedená za stát a měla by být vysloveně nadstranická. „Neměla by se, a to je velmi podstatné pro její úspěch, týkat jednotlivých politických témat,“ ujistil.

Foltýn, který ve funkci začne naplno působit od července, poznamenal, že radikalizaci postojů ve společnosti a její rozdělení nezpůsobuje jen ruská propaganda, ale také algoritmy sociálních médií. „V moderním informačním prostředí bude Rusko využívat toho, že náš systém ve výsledku bude oslaben, a tím pádem lehce manipulován,“ míní.

Rusko je podle něj přímým a fatálním ohrožením. „Nikoli ve formě, že bychom tu příští rok viděli ruské tanky, ale docela dobře se může stát, že se rozplyneme v šedi lží a ignorace,“ řekl. Upozornil na to, že ruský narativ už netvrdí, že je jeho systém lepší než západní, ale směrem k Západu říká, že lidé nemají ničemu věřit. „Bohatě tím pádem stačí, když rozloží naši chuť, vůli a schopnost věřit základním faktům,“ dodal.

Ve funkci koordinátora strategické komunikace má být Foltýn půl roku, pak se má jeho působení vyhodnotit. „Strategická komunikace musí být autentická, pravdivá, ale zároveň musí být do jisté míry zábavná a garantuji vám, že bude občas provokativní. Je to jediný způsob, jak uspět v algoritmu sociálních sítí,“ řekl.