Spustila se registrace k očkování pro děti od pěti let

Události: Startuje registrace očkování pro děti od pěti let (zdroj: ČT24)

Rodiče mohou svoje děti ve věku pět až jedenáct let registrovat k očkování proti covidu-19 ve vakcinačních centrech už od nedělního večera. Oficiálně se měl systém na očkovacím webu ministerstva zdravotnictví otevřít až v pondělí, stejně jako u jiných věkových kategoriích bylo ale možné se do něj přihlásit o několik hodin dříve před stanoveným termínem.

Dosud se mohly v Česku očkovat děti starší dvanácti let. Další možností pro mladší děti je očkování v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost, kam se lidé nemusí registrovat přes internet, ale osloví přímo lékaře. Očkovací látky by měly být podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dostupné do konce týdne.

Menší děti budou mít vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech asi třetinové síly. Objednáno je 300 tisíc dávek. Dětí ve věku od pěti do jedenácti let je v Česku téměř 800 tisíc.

Očkovat se bude v různých prostorách. Například Fakultní Thomayerova nemocnice v pražské Krči bude děti očkovat přímo v pediatrické klinice. Vše už mají připravené, chybí jen vakcíny. Využije k tomu vlastní personál, tedy lékaře i zdravotní sestry. Vakcínu proti koronaviru tu chtějí nejmladším dětem podávat ze začátku jeden den v týdnu, kapacitu jsou ale připraveni navýšit.

V Jihočeském kraji by nejmladší děti chtěli očkovat ve všech svých vakcinačních centrech i na českobudějovickém výstavišti. Pro očkování této věkové kategorie budou ale centra otevřena nepravidelně podle zájmu rodičů a možností pediatrů.

V celé republice by měla fungovat asi padesátka takových očkovacích míst. Rodiče do nich své děti budou objednávat stejně jako jiné věkové skupiny přes centrální rezervační systém. V některých regionech ale budou děti starší pěti let očkovat jen pediatři ve svých ordinacích.

„Mají také největší zkušenost a není nutné dělat rezervaci, zkrátka rodiče využijí služeb svého praktického lékaře,“ přibližuje ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). „Očkování pro děti musí začít a musí být organizováno kvalitně a bezpečně,“ deklaruje pak kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Objednávky vakcín

Dětská lékařka Hana Cabrnochová má očkovací látku pro starší děti v ordinaci už delší dobu. Teď jí přibude i ta pro ty mladší. Vakcíny si pediatři mohou u distributora objednávat od pátku. „My se budeme snažit co nejdříve, ideálně ještě v tom příštím týdnu zahájit vakcinaci, bude-li to možné a dojdou-li očkovací látky,“ deklaruje Hana Cabrnochová, která je zároveň místopředsedkyní České vakcinologické společnosti.

Někteří pediatři mají ale o načasování startu očkování v této věkové skupině pochyby. Podle předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Aleny Šebkové se v ordinacích naplno rozběhne spíš až v lednu. „Jsme chvíli před Vánoci, před svátky, kdy rodiče rozhodně nehodlají mít dítě případně s nějakou teplotou nebo nějakou reakcí,“ myslí si.

Ne všichni dětští lékaři budou vakcínu nejmladším pacientům nabízet. Postupně má vzniknout seznam těch, kteří se do očkování zapojí. Rodič může své dítě nechat naočkovat i u jiného pediatra, než ke kterému běžně chodí.

Látky jsou bezpečné

Vakcína od společnosti Pfizer pro děti za sebou má všechny fáze klinických zkoušek. Experti ji testovali na téměř dvou tisících dobrovolnících. Podle nich je její účinnost proti propuknutí nemoci s příznaky přes 90 procent. Schválení látky po kontrole dat doporučila Evropská léková agentura.

„Údaje o bezpečnosti jsou celkově uklidňující a je třeba je dávat do souvislosti s rozšířenými důkazy dostupnými u dospívajících a dospělých, které bezpečnost této vakcíny podporují. Žádný důvod pro obavy zatím nevyplynul ani z velké očkovací kampaně dětí ve Spojených státech,“ říká Marco Cavaleri z Evropské lékové agentury.

Vakcína má stejné složení jako ta pro dospělé. Děti ale dostanou pouze třetinovou dávku. Stejně jako dospělí půjdou na očkování dvakrát – a to s rozestupem 3 týdnů. Podobné jsou i možné vedlejší účinky. Nejčastěji bolest v místě vpichu a jeho zčervenání, únava, bolest hlavy nebo svalů.

Pokud je ale dítě nemocné, odborníci doporučují očkování odložit. Když je imunitní systém oslabený, nemusí vakcína fungovat tak dobře, stejně jako u dospělých. Také u dětí vakcína začíná chránit až po dokončeném očkování. Asi dva týdny po druhé dávce.

„Plné imunity budeme dosahovat určitě postupně, u dětí až zase po té druhé dávce. Nicméně ta imunita nenabíhá skokově v jeden den, nabíhá prostě postupně,“ vysvětlujte Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti.

Raději děti naočkovat, radí vakcinologové

Očkování dětí od pěti let doporučila také Česká vakcinologická společnost. A to i s ohledem na to, že v aktuální koronavirové vlně přibývá nakažených ve školních kolektivech. Podle některých odborníků by ale vakcinace měla dál mířit hlavně na starší lidi, kterým hrozí větší riziko vážného průběhu.

Pediatři sledují u dětí mírnější průběh onemocnění covidem, komplikace se ale objevit můžou. „Může se objevit multisystémový zánětlivý syndrom. Česká data, která máme k dispozici, ukazují, že ta pravděpodobnost je asi jedna na 1100 nemocných dětí a u těchto případů je nejvíce zasažena právě věková kategorie pět až jedenáct let,“ varuje pediatrička Cabrnochová.

Vakcinace je podle lékařky vhodná pro všechny děti, s výjimkou těch, u kterých nastala vážná alergická reakce. Těm, které covid prodělaly, doporučuje s injekcí tři až šest měsíců počkat.

„Je vynikající, že tady ta vakcína je, ale mám velké problémy s tím plošným očkováním, protože imunitní systém zejména malých dětí se vyvíjí a ony jsou připravené na to, aby se setkaly s patogeny,“ hodnotí ředitel Ústavu biochemie a organické chemie Akademie věd Zdeněk Hostomský. Konečné rozhodnutí, jestli děti nechají očkovat, je na rodičích.