TÉMA

Očkování dětí

O očkování dětí proti covidu má v Česku zájem jen málo rodičů. Vakcíny jich využily desítky

O nové vakcíny proti covidu určené pro ty nejmenší není v Česku zájem. Do konce roku 2023 dostalo očkování pouhých 56 dětí, sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Resort přitom v listopadu zajistil vakcíny Comirnaty od společnosti Pfizer pro celkem 1600 dětí, především pro ty chronicky nemocné. Jak ale zjistila Česká televize, ani rodiče takových pacientů o ně nejeví zájem. Lékaři jim navíc doporučují raději očkování proti chřipce.
10. 1. 2024|

Očkování proti meningokoku B i HPV pojišťovny nově proplatí širší skupině dětí

Od Nového roku se rozšířilo hrazení nepovinných vakcín zdravotními pojišťovnami. Týká se to například očkování proti meningokoku B, které nově stát platí dospívajícím od čtrnácti do završení šestnácti let. Vakcinace je rozdělená do dvou dávek, aby byla hrazená pojišťovnou, musí být ve zmíněném věkovém rozmezí podána alespoň první z nich. Obdobně se od letoška mění i pravidla pro hrazení vakcíny proti HPV virům, pojišťovna ji nově proplatí dospívajícím od jedenácti až do završení patnácti let věku.
3. 1. 2024|

Na covid dosud zemřelo více dětí než na ostatní infekční nemoci dohromady, argumentuje pro očkování Dražan

V řadě očkovacích center začala vakcinace dětí od pěti let. Naopak v ordinacích dětských lékařů se zatím dávky příliš nepodávají. Z bezmála dvou tisíc ordinací si vakcíny objednala zhruba stovka. Odborníci doporučují děti očkovat. I přesto, že jejich imunitní systém se s onemocněním vyrovnává nejlépe, vakcinace může zachránit dítěti život nebo ho uchránit před těžkým průběhem nemoci. Téma rozebrala Devadesátka ČT24.
17. 12. 2021|

Spustila se registrace k očkování pro děti od pěti let

Rodiče mohou svoje děti ve věku pět až jedenáct let registrovat k očkování proti covidu-19 ve vakcinačních centrech už od nedělního večera. Oficiálně se měl systém na očkovacím webu ministerstva zdravotnictví otevřít až v pondělí, stejně jako u jiných věkových kategoriích bylo ale možné se do něj přihlásit o několik hodin dříve před stanoveným termínem.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:42|

Pandemie ve světě: Slovensko zřídí na hranicích pruhy pro očkované, Německo mírní cestovní omezení

Slovenská policie po zintenzivnění kontrol dodržování karanténních povinností zřídí zejména na velkých hraničních přechodech zvláštní jízdní pruh pro cestující, jež byli očkováni proti covidu-19. Od nadcházejícího pátku bude Slovensko až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od neočkovaných lidí. Německo nově zmírňuje omezení pro cestující z několika zemí včetně Velké Británie či Portugalska.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 20:57|

Antigenní testy pro školy jsou ohroženy, říká Baxa. Výpadek pokryjí zásoby státních rezerv, reaguje Rais

Už v pondělí se do škol rotačně vrátí část žáků druhého stupně. Zatím ale jenom v sedmi krajích, kde je dobrá epidemická situace. Ve stejných regionech se otevřou taky školky pro všechny děti bez respirátorů i testování. Poslanci školského výboru Martin Baxa (ODS) a Karel Rais (ANO) se shodují na tom, že by bylo dobré využít pro testování ve školách PCR testy. Liší se ale v pohledu na to, zda budou mít školy dostatek testů antigenních. Baxa nedostatečné zásobování kritizuje, Rais věří, že dočasný výpadek pokryjí zásoby Správy státních hmotných rezerv. Oba poslanci byli hosty Událostí, komentářů.
1. 5. 2021|

Vakcínu mohou dostat i mladiství od šestnácti let, pokud to jejich zdravotní stav vyžaduje

K očkování se v Česku můžou hlásit i někteří pacienti starší šestnácti let. Kódy, přes které registraci v centrálním systému vytvoří, dostanou u ambulantních specialistů. Vhodná je pro ně ale pouze vakcína od společnosti Pfizer.
11. 4. 2021|