Očkování proti meningokoku B i HPV pojišťovny nově proplatí širší skupině dětí

Od Nového roku se rozšířilo hrazení nepovinných vakcín zdravotními pojišťovnami. Týká se to například očkování proti meningokoku B, které nově stát platí dospívajícím od čtrnácti do završení šestnácti let. Vakcinace je rozdělená do dvou dávek, aby byla hrazená pojišťovnou, musí být ve zmíněném věkovém rozmezí podána alespoň první z nich. Obdobně se od letoška mění i pravidla pro hrazení vakcíny proti HPV virům, pojišťovna ji nově proplatí dospívajícím od jedenácti až do završení patnácti let věku.

„V případě meningokokových nákaz víme, že v období dospívání, stejně jako u dětí do čtyř let, je větší riziko možné infekce a toho, že propukne onemocnění, které má poměrně vysokou smrtnost – dlouhodobě se pohybuje kolem deseti procent,“ popsala pediatrička a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

Dosud se podle ní toto očkování týkalo vždy jen čtrnáctiletých, rozšíření věkového rozpětí, v němž je vakcinace hrazena, tak vítá. „Je to dobré i pro rodiče náctiletých dětí, protože mají dostatek času se pro toto očkování případně rozhodnout. Můžeme je i dříve informovat, snažíme se cílit na období kolem patnáctiletých prohlídek,“ doplnila lékařka. Zdůraznila, že toto očkování je v příslušném věkovém rozmezí zcela hrazeno ze zdravotního pojištění, pacient tak nic nedoplácí. Totéž platí i pro vakcinaci proti HPV viru, který způsobuje rakovinu děložního čípku.

Studio 6: Lékařka Cabrnochová o rozšíření hrazeného očkování (zdroj: ČT24)

Upozornila, že u dospívajících je riziko přenosu a nákazy meningokoky vyšší, například v důsledku úzkých kontaktů, sdílení nápojů či ponocování, které vede k únavě organismu. „V Česku je vyšší výskyt tohoto typu onemocnění, které probíhá ve skupině bakteriálních nákaz nejvíce perakutně. To znamená, že se závažné onemocnění může rozvinout v řádu hodin,“ zdůraznila Cabrnochová.

U HPV infekce zmínila, že jde aktuálně o jediné onkologické onemocnění, jemuž lze předcházet očkováním. „Vysoké procento pacientů se nakazí po zahájení prvních intimních kontaktů, (HPV) patří mezi nejčastěji sexuálně přenosná onemocnění. A potřebujeme, aby byla mládež chráněná ještě předtím, než se s HPV viry setká," uvedla pediatrička.

Dodala, že pokud jde o nepovinné vakcinace, na západ od našich hranic je dosahováno poměrně vysoké proočkovanosti. A tento trend se podle ní v uplynulých letech přenesl i do Česka. K jakým dalším změnám došlo od tohoto roku v úhradách, lze najít i na webu Všeobecné zdravotní pojišťovny.