Vakcínu pro děti schválili experti. „Že má někdo nějaký dojem, jestli to udělali správně, považuji za úplnou absurditu“

Události, komentáře: Diskuze o očkování dětí od pěti let (zdroj: ČT24)

Očkovat proti covidu-19 děti od pěti let je správný krok, vakcína prošla klinickými testy i schvalovacím procesem, který je dostatečně přesvědčivý. V Událostech, komentářích se na tom shodli epidemiolog Petr Pazdiora, imunolog Václav Hořejší a pediatr Jan Lebl. Reagovali tak na rozhodnutí Evropské lékové agentury (EMA), která schválila použití vakcíny od firem Pfizer/BioNTech pro děti od pěti do jedenácti let.

„Jednoznačně si myslím, že je to dobrý krok,“ řekl v Událostech, komentářích Pazdiora, který je přednostou Ústavu epidemiologie LF UK v Plzni a také členem České vakcinologické společnosti. Výsledek šetření EMA je podle něj dostatečně průkazný.

„A je třeba připomenout, že kromě schválení Evropskou lékovou agenturou už se touto vakcínou očkuje v USA a v Izraeli, tady už jsou zkušenosti s očkováním dalších statisíců dětí,“ pokračoval. Jednoznačná je podle něj jak bezpečnost, tak přínos vakcíny.

„Vidím to naprosto jednoznačně stejně,“ shodl se s Pazdiorou imunolog Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

„Takové ty řeči o tom, že má někdo nějaký dojem, jestli to EMA nebo (americký úřad) CDC udělaly správně, považuji za úplnou absurditu. Jsou to opravdu experti, ta instituce je k tomu zřízená, aby po důkladném prostudování závěrů klinických studií udělala nějaký závěr. Jsou to špičkoví experti a já jsem zvyklý špičkovým expertům důvěřovat,“ dodal imunolog.

Případné obavy Hořejší nechápe tím spíš, že jde o malé děti. „Jestli tito experti dojdou k závěru, že benefity výrazně převáží nad riziky, tak není o čem mluvit, zodpovědní rodiče by tohoto měli využít.“

Pediatr: Děti očkování potřebují

Také podle Lebla je očkovací látka vyzkoušená, účinná a bezpečná. „Musíme si uvědomit, že je trochu jinak adjustovaná (nastavená) než látka, která se používá pro dospělé a pro děti od dvanácti let. Je to dávka v třetinovém balení,“ přiblížil přednosta pediatrické kliniky FN Motol.

„Není jednoduché využít dávku pro dospělé a dělit ji pro děti. Tam by dávkování bylo nespolehlivé. Takže (očkování pro děti od pěti let) je nové balení stejné účinné látky, prošlo klinickým zkoušením a schválením nejvýznamnějšími světovými regulačními agenturami. V téhle chvíli asi nemůžeme pochybovat o účinnosti a v mezích možností ani o bezpečnosti,“ řekl Lebl.

Děti podle něj očkování jednoznačně potřebují, a to z několika důvodů. „Za prvé, aby ochránilo je samotné, protože i malé děti mohou mít těžší průběh covidu. Máme dnes na klinice malé děti, které mají covidový zápal plic. Za druhé, u přibližně jednoho z tisíce dětí, které se setkalo s koronavirem, se rozvine syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi (PIMS-TS), který potenciálně ohrožuje život,“ upozornil pediatr.

Za třetí důvod označil riziko, že infikované malé dítě, i když je téměř bez příznaků, může přenést infekci do rodiny. „Může nakazit babičku či dědečka, u kterých z nějakého důvodu už v té chvíli očkování nefunguje, nebo nebyli očkováni. A za čtvrté, každý další očkovaný člověk zvyšuje kolektivní imunitu a tím pádem zvyšuje naši šanci na to, že jednou zlikvidujeme epidemii koronaviru,“ uzavřel Lebl.

Celá diskuze ve videu v úvodu článku.