Soud předčasně propustil na svobodu lobbistu Janouška

Události: Soud propustil Janouška (zdroj: ČT24)

Soud v úterý předčasně propustil na svobodu lobbistu Romana Janouška. Odpykal si asi polovinu z trestu 4,5 roku vězení za nehodu způsobenou úmyslně a pod vlivem alkoholu. Obvodní soud sice Janouškovu žádost o podmíněné propuštění zamítl s tím, že se muž ještě dostatečně nepolepšil, pražský městský soud ale v úterý v neveřejném zasedání vyhověl jeho stížnosti. Janouškův výkon trestu byl opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů. Do vězení se vrátil loni v červenci.

„Bez dalších podrobností mohu potvrdit, že soudem byl příslušné věznici zaslán příkaz k propuštění jmenovaného na svobodu,“ konstatoval mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Bezprostředně po podmíněném propuštění z výkonu trestu musí soud vydat příkaz k propuštění odsouzeného. Janoušek tak opustil věznici ihned v úterý po 16. hodině, oblečen byl v tričku a krátkých kalhotách, na hlavě měl ochrannou helmu. „Za chyby se platí, tak snad jsem zaplatil už dost,“ řekl novinářům. Následně nastoupil do přistaveného auta a odjel.

Janouškův právní zástupce Martin Sadílek řekl, že zatím nemá informace o tom, jakou zkušební dobu či další opatření soud muži stanovil.

„Obhájci jednoznačně říkají, že po polovině trestu, pokud není žádný kázeňský prohřešek, tak i podle některých judikatur jsou ti vězni propouštěni, pokud nejde o nějaký závažný trestný čin, nebo nehrozí například to, že by pokračovali v trestné činnosti,“ uvedl redaktor ČT Jiří Hynek. Podotkl, že v tomto případě obhájci argumentují tím, že v podstatě jde o dopravní nehodu, a to není z hlediska společenské nebezpečnosti tak závažný prohřešek. „Navíc podle jejich názoru se Roman Janoušek i vyrovnal s rodinou poškozené, takže v tomto případě uspěla jejich argumentace,“ dodal. 

Redaktor ČT Hynek k propuštění lobbisty Janouška (zdroj: ČT24)

Janoušek si odpykal celkem zhruba 2,5 roku. Brněnská justice mu dříve výkon trestu opakovaně přerušovala na základě lékařských posudků, podle nichž muži po operaci hlavy hrozí těžké poranění mozku, potřebuje dohled a musí se při chůzi opírat o berli. Sledování ale poté lobbistu zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Média navíc zveřejnila snímky, na nichž byl Janoušek bez hole v Alpách.  

Obhájci jednoznačně říkají, že po polovině trestu, pokud tam není žádný kázeňský prohřešek, tak i podle některých judikatur jsou ti vězni propouštěni, pokud nejde o nějaký závažný trestný čin, nebo nehrozí například to, že by pokračovali v trestné činnosti. Tady argumentují obhájci tím, že v podstatě jde o dopravní nehodu a to není z hlediska společenské nebezpečnosti tak závažný prohřešek, navíc podle jejich názorů se Roman Janoušek i vyrovnal s rodinou poškozené, takže v tomto případě uspěla jejich argumentace.

Lobbista byl původně obžalovaný za pokus o vraždu, soudy ho ale uznaly vinným z ublížení na zdraví a z řízení pod vlivem návykové látky.