Soud potrestal aktivistku z hnutí Femen podmíněným trestem, bude také vyhoštěna

Soud uložil aktivistce, která v pátek ve volební místnosti vyběhla před prezidenta Miloše Zemana, trest tří měsíců vězení s roční podmínkou. Bude také z Česka vyhoštěna. Ukrajinka Anželina Diašová z hnutí Femen se podle svých slov cítí nevinná. Policie ji podezírala z trestného činu výtržnictví, za což by jí hrozily až dva roky vězení.

Nedělní verdikt soudu už je pravomocný: „Sedmadvacetiletá žena rozhodnutí soudu přijala, aby se mohla co nejrychleji dostat domů na Ukrajinu,“ řekla novinářům právní zástupkyně aktivistky Lucie Hrdá. Diašová má podle ní tři dny na to, aby opustila Českou republiku. „Přijala rozhodnutí na rok vyhoštění a na rok podmínku,“ dodala Hrdá.

Diašová byla od pátečního odpoledne v cele předběžného zadržení, kde mohla podle zákona zůstat maximálně 48 hodin. Kriminalisté případ vyšetřovali ve zkráceném přípravném řízení, což podle trestního řádu znamená, že žena nebyla obviněna.

Zaskočený prezident nakonec po pár minutách odvolil

K incidentu došlo v první den prezidentkých voleb. Současná hlava státu Miloš Zeman přišel k hlasování do volební místnosti v pražských Lužinách, než ale stačil vyřídit formality ohledně volby, vrhla se na něj aktivistka z Ukrajiny vysvlečená do půl těla.

Mladou ženu bodyguardi povalili na zem, spoutali a odvedli ven. Viditelně zaskočeného prezidenta ihned odvedla z místnosti dvojice členů ochranky. Po několika minutách se Miloš Zeman vrátil se slovy, že je poctěn, protože ho napadla aktivistka skupiny Femen, která před časem napadla také papeže Františka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle její advokátky cizinka nechtěla útočit a místností proběhla se zvednutýma rukama, aby ukázala, že není ozbrojená. Podle webu organizace Femen jde o ukrajinskou aktivistku Anželinu Diašovou, která na své obnažené hrudi měla bílý hanlivý nápis spojující Zemana s ruským prezidentem Putinem.

Před Zemanovým příchodem se vmísila mezi čekající novináře. V okamžiku, kdy se chtěl Zeman před volební komisí legitimovat, si sundala košili a s výkřiky se rozběhla k hlavě státu. Podle obhájkyně ukrajinské aktivistky ale nešlo o pokus o útok na hlavu státu. Akce prý byla míněna jako pokojný protest.  

Zemanovi soupeři z prezidentské volby ovšem incident odsoudili: Marek Hilšer, Jiří Hynek i Petr Hannig jednání ukrajinské aktivistky kritizovali, Jiří Drahoš čin označil za nerozvážnost. Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje incident za nevhodný, uškodí prý pověsti Česka v zahraničí.