Senátorem za Svitavsko bude Kortyš z ODS. Dostal přednost před Havířem z ČSSD

Novým senátorem za svitavský obvod je Michal Kortyš (ODS). Náměstek hejtmana Pardubického kraje zvítězil se ziskem přes 62 procent hlasů. Ve volbách neuspěl svitavský zastupitel a bývalý poslanec Pavel Havíř (ČSSD).

Pavel Kortyš (ODS) navázal na vítězství v prvním kole a svého soupeře Pavla Havíře (ČSSD) porazil ještě výraznějším rozdílem. Od voličů Kortyš získal 62,76 procenta hlasů. K urnám ve svitavském obvodu přišlo 14,55 procenta voličů.

Kortyš (ODS) chce v senátu pomáhat především obcím. Mezi své hlavní priority řadí zvýšení určení daní pro města a obce. Dál by se chtěl zaměřit na stavební zákon a zákon o veřejných zakázkách, které podle něj potřebují dopracovat.

„Chtěl bych třeba prosazovat pro města zvýšené určení daní. Stát na nás dolů valí administrativní věci, které musíme zpracovávat, a peníze nám nedává. Druhá priorita by byla, že z pohledu podnikání vím, že zákony jako stavební zákon, zákon o veřejných zakázkách a tak dál jsou zákony, které by potřebovaly dopracovat a na které bych se chtěl zaměřit,“ řekl Kortyš v předvolebním duelu ČT.

Už po ukončení prvního kola senátních voleb měl Kortyš představu o tom, v jakém výboru by chtěl pracovat, jmenoval výbor pro místní rozvoj. Zároveň dodal, že by jako senátor odmítl zákon o restitucích. „Odmítl bych zákon o restitucích, který je z dílny komunistické strany, kde si myslím, že otevírá něco, co už bylo jednou uzavřeno, že je nefér,“ řekl Kortyš. 

Kortyš je zároveň náměstkem hejtmana Pardubického kraje. Tuto funkci chce vykonávat ještě dva roky a v dalších volbách ji obhajovat nebude. „Mám to v hlavě vyřešené jasně. Dojedu mandát, co mám na kraji, a do dalších krajských voleb už se hlásit nebudu. Tyto funkce se kumulovaně dělat nedají,“ řekl Kortyš.

Poražený Pavel Havíř (ČSSD) je zastupitel ve Svitavách. V letech 2013 až 2017 vykonával funkci poslance.

Senátní duel: obvod Svitavy (zdroj: ČT24)