Šéf Senátu Miloš Vystrčil oznámil, že poletí na Tchaj-wan. Počítá s vládním letadlem

Události ČT: Šéf Senátu Miloš Vystrčil oznámil, že poletí na Tchaj-wan (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že navštíví Tchaj-wan. Misi v doprovodu podnikatelů chystal už Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). Mezi důvody, proč by měl ostrovní stát navštívit, už dříve Vystrčil uváděl tlak Číny na to, aby se mise neuskutečnila. Pražský hrad přirovnal výpravu k návštěvě Doněcku, čínská ambasáda se proti ní ohradila.

Cesta na Tchaj-wan by podle Vystrčila měla začít 30. srpna a trvat zhruba do 5. září. Šéfa Senátu by měla doprovodit i podnikatelská delegace, což avizoval už v nedělních Otázkách Václava Moravce.  

Česko podle šéfa horní komory nemá „počítat groše“, ale dbát na hodnoty. Ocenil i podporu dalších členů Senátu. Vystrčil počítá s tím, že by měla mise využít vládní letadlo. „Předpokládám, že přístup ministra obrany bude standardní, není důvod, když vládním letadlem létá prezident nebo premiér, proč by jím nemohla letět delegace předsedy Senátu,“ řekl.

Vystrčil řekl, že má k cestě na Tchaj-wan dva hlavní důvody. Misi považuje za správnou z hlediska ekonomického rozvoje, rozvoje vzdělání, vědy a kultury. Druhý důvod je podle něj vnitrozemský.

Rozhodnutí Miloše Vystrčila přivítala Demokratická pokroková strana (DPP), která působí na Tchaj-wanu. „Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil, nezastrašený Čínou, navštíví v srpnu Tchaj-wan. Těšíme se na společnou ochranu našich demokracií,“ napsali představitelé strany na Twitteru. 

Čína před misí na Tchaj-wan varuje

Návštěva předsedy Senátu na Tchaj-wanu by znamenala otevřenou podporu separatistických sil, což je významný zákrok do čínské suverenity a teritoriální integrity státu, uvedl mluvčí čínského velvyslanectví v Praze. Akt by podle něj významně porušil základní normy mezinárodních vztahů a bilaterální politické závazky a podryl politické základy budoucí spolupráce mezi Čínou a Českou republikou.

„Čína si dovoluje projevit výraznou nespokojenost a nesouhlas s takovým činem,“ uvedl mluvčí. „Někteří čeští politici jsou lhostejní vůči čínsko-českým vztahům a vzájemně prospěšné spolupráci a stejně trvají na plánování tzv. ,návštěvy' Tchaj-wanu, čímž by porušili národní suverenitu Číny ohledně záležitosti týkající se tchajwanské otázky,“ dodal.

Peking podle mluvčího ambasády nesouhlasí se zasahováním některých českých politiků do vnitřních záležitostí Číny, chrání svoji suverenitu a územní celistvost. „Někteří čeští politici však tyto standardní kroky chybně interpretují jako zasahování do vnitřních záležitostí České republiky a tvrdí, že plánují návštěvu Tchaj-wanu, aby ,chránili českou suverenitu'. Takové činy vážně porušují základní fakta a mezinárodní morální zásady,“ dodal.

Čína považuje Tchaj-wan za svou vzpurnou provincii. Peking prosazuje politiku jedné Číny a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení ostrova k pevninské správě. Česko, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává, na což mluvčí velvyslanectví také upozorňuje. Napsal také, že Čína nikdy neučinila nic, co by porušilo českou suverenitu.

„Proto si dovolujeme doporučit jednotlivým českým politikům neangažovat se v politických manipulacích, které zasahují do národní suverenity Číny a teritoriální integrity prostřednictvím osobních politických nástrojů, a skutečně se zaměřit na společné zájmy obou národů a vydat se cestou podpory čínsko-českých vztahů a vzájemně prospěšné spolupráce,“ zakončil vyjádření mluvčí.

Čínské velvyslanectví už v lednu před cestou na Tchaj-wan varovalo Kuberu dopisem, který tehdejší šéf Senátu obdržel na Hradě při setkání s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Dopis, ve kterém ambasáda varovala Kuberu i podnikatele před následky návštěvy, prezidentská kancelář podpořila dvěma přípisy.

Zhruba o týden později Kubera náhle zemřel na infarkt. Bylo to několik dní poté, co navštívil i čínské velvyslanectví. Okolnosti vzniku dopisu a jeho předání zůstávají nevyjasněné. Podle některých informací za dopisem stojí prezidentův kancléř Vratislav Mynář, ten to však odmítá. 

Tchaj-wan navštíví také Drahoš

Předseda školského výboru Senátu Jiří Drahoš oznámil, že Tchaj-wan navštíví také, nebude to však zároveň s Vystrčilem. Zemi by měl navštívit na konci října, na oficiální návštěvě ho doprovodí vědci z Akademie věd a vysokých škol. „Tchaj-wan dosahuje v těchto oborech pozoruhodných výsledků a výměna zkušeností tak pro nás bude nepochybně velmi cenná,“ uvedl ve videu, které zveřejnil na Twitteru.

Drahoš ocenil, že Tchaj-wan Česku v době koronavirové krize daroval zdravotnický materiál, za což mu poděkoval. „Rozhodl jsem se nezůstat jen u slov a koncem října se na Tchaj-wan vydám na oficiální návštěvu,“ řekl. Poznamenal, že přijal pozvání jako předseda školského senátního výboru.

Je to diplomatická neobratnost, míní Veselý

Vystrčilovo rozhodnutí kritizoval v pořadu Interview ČT24 místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. „Je to jeho věc, ale naprosto tím vybočuje z dosavadní politiky, kterou vůči Číně máme a která byla definovaná v devadesátých letech – tedy době, kdy tady vládla ODS,“ řekl.

„Samozřejmě nic není proti soukromé cestě,“ doplnil. „Ale tato cesta určitě nepomůže v tom, že se snažíme s Čínou nějak nastavit vztahy. Respektuju to, že se Čína poslední dobou nechová tak, jak se chovala dlouhou dobu, snaží se utahovat šrouby. Ale předpokládám, že bychom se měli snažit být ti rozumnější, což znamená nedělat mimořádný krok někam mimo. A to pan předseda Senátu chce udělat.“

Podle Veselého se spíš než o odvážný krok jedná o diplomatickou neobratnost. „Ale nechci to nějak kritizovat. Je to rozhodnutí předsedy Senátu, předpokládám, že ví, co to pro něj znamená. Já zároveň musím říct, že pokud by Čína reagovala nějakým nepřiměřeným způsobem, tak je to i pro nás nepřijatelné,“ konstatoval.

Interview ČT24 s Ondřejem Veselým (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Ovčáček cestu na Tchaj-wan přirovnal k návštěvě Doněcku

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla doporučena prezidentem republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraničních věcí,“ zprostředkoval stanovisko hlavy státu mluvčí Jiří Ovčáček. Na Twitteru také už předtím přirovnal plánovanou cestu k případné návštěvě separatistické Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechtěl Vystrčilovo rozhodnutí komentovat. Konstatoval ale, že čeští politici by měli definovat zahraniční zájmy Česka za jedním stolem. „Máme zahraniční politiku a musíme si to říct s ostatními. Pokud bude zahraniční politiku dělat každý politik, asi to pro naši zemi nebude dobře,“ řekl předseda vlády a dodal: „On musí zvážit, jaký to bude mít ekonomický dopad na naše firmy. Měli bychom mít zájem mít dobré ekonomické vztahy se všemi.“

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) řekl, že ho rozhodnutí Vystrčila nepřekvapilo, respektuje ho. Podle něj je motivem k cestě na Tchaj-wan „rozmíška s čínským velvyslancem“. Dodal, že vztahy Česka s Tchaj-wanem jsou vynikající a rozvíjí se i bez podobných návštěv. Poukázal také na to, že stále od šéfa Senátu nedostal odpověď na to, co mise Česku přinese. 

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) konstatoval, že Vystrčil je druhý nejvyšší ústavní činitel a zákon neřeší to, že by šéf obrany měl kompetence cestu zrušit či zakázat. Počítá tedy s tím, že vládní letadlo pro cestu na Tchaj-wan poskytne.

Oficiální parlamentní návštěvu Tchaj-wanu předsedovi Senátu nedoporučil šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Připomněl mimo jiné, že Česko Tchaj-wan jako nezávislý stát nikdy politicky neuznalo. „Cesta druhého nejvyššího ústavního činitele členské země Evropské unie na Tchaj-wan je skutečně něco výjimečného. V minulosti se to stalo pouze jednou. Těsně před koncem svého mandátu na Tchaj-wan cestoval předseda belgického Senátu,“ uvedl Petříček pro Českou televizi. 

Výraznější kritika chystané cesty přišla například od KSČM, ti varují před čínskou odvetou. „Pokud jde o naše investice tam, tak ty, které mají největší přidanou hodnotu, tedy finanční investice, ty to výrazně ohrožuje,“ řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Dočkal se i podpory

Vystrčilův záměr podpořil místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09). „Na hodnoty demokracie je třeba dbát a nikdy nerezignovat,“ uvedl. Podle předsedy lidoveckého senátorského klubu Petra Šilara je dobře, že Vystrčil zůstává pevný ve svém postoji, se kterým přistupuje k zahraniční politice Česka.

Vystrčila podpořil také předseda ODS a místopředseda sněmovny Petr Fiala. „Jsme suverénní, svobodná země. Žádná ambasáda nesmí předsedovi Senátu přikazovat, co má/nemá dělat, kam smí/nesmí cestovat. Rozhodnutí Miloše Vytrčila jet se zástupci českých firem na Tchaj-wan je v současné situaci správné,“ napsal na Twitteru.

S cestou šéfa Senátu souhlasí také lidovci nebo Piráti. Podle šéfa sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) chce Vystrčil návštěvou ukázat, že Česká republika je svébytná demokratická suverénní země.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zase poukázal na podnikatelské příležitosti, které dobré vztahy s Tchaj-wanem mohou Česku přinést. „Tchaj-wan v posledních letech vytvořil zhruba 24 tisíc pracovních míst v České republice v souvisejícím byznysu a jsou zde investice v řádech desítek miliard korun,“ řekl.

Právě podnikatelská delegace má být důležitou součástí Vystrčilovy návštěvy. Největší podnikatelské svazy ale účast v jeho misi odmítly. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý pro Českou televizi uvedl, že i podnikatelská komunita je rozdělená. „Jsou firmy, které tam pojedou, protože tam zájem mají, a jsou firmy, které se bojí politických důsledků, které vyvodí Čínská lidová republika z takové cesty,“ řekl.