Petříček: Máme vlastní politiku jedné Číny, té by se měl Vystrčil držet a na Tchaj-wan nejet

Interview ČT24: Máme svou politiku jedné Číny, té se držme, apeluje Petříček (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nadále nedoporučuje předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), aby navštívil Tchaj-wan. Podle Petříčka nemá Česká republika s Tchaj-pejí „společné zájmy v oblasti politických vztahů“, i když nadále stojí o ekonomickou, kulturní a jinou spolupráci. Česko by se podle ministra Petříčka mělo držet vlastní linie politiky jedné Číny, kterou si vytyčilo už před třemi dekádami. Petříček to řekl v pořadu Interview ČT24.

Ministr Petříček zdůraznil, že Česká republika má s Tchaj-wanem vztahy, které nezasahují do politiky. „Tchaj-wan neuznáváme jako samostatný stát, takže je otázka, jestli v oblasti politických vztahů máme nějaké společné zájmy. A nemáme,“ prohlásil Petříček. 

„Naše politika jedné Číny má svá pravidla a to, že si vyhrazujeme rozvíjet vztahy s Tchaj-wanem. A to především ekonomické, v kultuře, ve vědecko-technické výměně, v turismu. Tam si vyhrazujeme právo i vůči Číně rozvíjet naše vztahy,“ vysvětlil. 

Toho by se podle Petříčka měli čeští politici držet: „To znamená, že se běžně setkávají diplomaté, úředníci, ekonomové, probíhá intenzivní spolupráce. Tchaj-wan je velký investor naší ekonomiky. Tohle je naše politika jedné Číny, kterou jsme přijali v 90. letech, a toho bychom se měli držet.“ 

Vystrčilovu cestu Petříček nepodporuje

Cestu na Tchaj-wan Petříček předsedovi Senátu dlouhodobě nedoporučuje. Zakázat mu ji ale nechce. „S předsedou Vystrčilem jsme o tom hovořili, nemůžu mu to zakázat a ani to není můj záměr, zakazovat poslancům a senátorům cesty do žádné země. Jen jsem ho upozornil, že je to nestandardní na takto vysoké úrovni. V případě každých vztahů si musíme říct, co nám to přináší a bere.“

A dlouhodobě před cestou českého ústavního činitele číslo dva na Tchaj-wan varuje i Peking. „Kromě Belgie, jejíž šéf Senátu před koncem svého mandátu na Tchaj-wan odjel, to žádná jiná země neudělala,“ upozornil Petříček.

Petříček: Nestandardní dopis, možná o něm v Pekingu ani nevěděli

Petříček odmítl tvrzení zahraničního výboru sněmovny, který ve středu označil reakci českých úřadů na čínský dopis za nedostatečnou. V dopise čínská ambasáda varovala Senát i české podnikatele před důsledky cesty na Tchaj-wan. Petříček připomněl, že o dopise, jehož autenticitu podle něj Peking přiznal, jednal na čínské ambasádě jeho náměstek. „Jasně se ohradil proti formě i obsahu dokumentu,“ řekl ministr a zopakoval, že šlo o „velmi nestandardní záležitost“.

Ministr upozornil poslance na neobvyklou podobu dopisu, který podle něj nesplňuje formální nároky na diplomatickou komunikaci. „Nemá to hlavičku, nevíme účel dokumentu,“ řekl.

„Měli bychom tomu dávat takový význam, jaký skutečně má. Neměli bychom proto reagovat jako na oficiální dokument z čínské strany. Jsem přesvědčen, že o něm čínské ministerstvo zahraničí ani nevědělo.“ O dopise z čínské ambasády bude Petříček mluvit s ostatními ústavnímu představiteli příští středu.