Petříček označil čínský dopis kvůli Tchaj-wanu za nestandardní. Vystrčil by měl přesto cestu zvážit, řekl

Musíme se dohodnout, jak k Číně přistupovat, shodli se Petříček a Vystrčil (zdroj: ČT24)

Na stanovisku k dopisu čínského velvyslanectví kvůli tchajwanské misi senátorů by se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) měli shodnout všichni ústavní činitelé. Ministr návrh připraví na jejich březnovou schůzku, oznámil po jednání s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Podle něj by stanovisko mělo být dostatečně razantní. V opačném případě doporučí Senátu přijmout vlastní odmítavý postoj.

Petříček označil lednový dopis, v němž čínská ambasáda varovala Senát i české podnikatele před důsledky cesty na Tchaj-wan, za nestandardní. Vystrčil zopakoval, že dopis je výhrůžný až vyděračský a staví Česko do lokajské pozice.

„Takovou formu komunikace považujeme v diplomatických vztazích za velmi nestandardní. Není to zvykem v diplomatických vztazích mezi dvěma suverénními státy,“ řekl k dopisu Petříček. „Měli bychom s čínskými partnery mluvit o tom, jak předcházet tomu, aby se objevovaly dopisy, které i veřejnost vnímá jako porušení naší suverenity. Respekt musí být vzájemný.“ 

Za neobvyklou označil Petříček ale i možnou cestu šéfa horní komory na Tchaj-wan. „Na tak vysoké úrovni by to bylo skutečně poměrně výjimečné, nicméně je to záležitost parlamentní demokracie a nebudu panu Vystrčilovi říkat, co má dělat,“ uvedl Petříček.

„Ale měli bychom si říct, jaké jsou přínosy takové cesty. Pokud je to cesta s ekonomickým rozměrem, tak jestli výsledků, které očekáváme, nemůžeme dosáhnout i jinak. Měli bychom být transparentní a držet se principů, na kterých jsou postaveny naše vztahy s Čínskou lidovou republikou od roku 1989,“ dodal Petříček. 

Senát má připravit veřejné slyšení

Ministr požádal předsedu Senátu, aby horní komora uspořádala veřejné slyšení k česko-čínským vztahům. Podle Vystrčila by se mohlo konat do tří měsíců. O jeho přípravu chce požádat předsedu senátního zahraničního výboru Pavla Fischera (nezávislý).

„Dohodli jsme se, že potřebujeme věcnou debatu se zapojením odborné veřejnosti a médií o tom, jak dále chceme rozvíjet vztahy s Čínou, jaké jsou naše zájmy a hodnoty a jak bychom měli postupovat,“ zdůraznil ministr Petříček.

S tím souhlasí i Vystrčil. „Aby nebyla skupina, která nechce mít s Čínou nic společného, a druhá, která nezná cestu jinam než do Číny,“ dodal.

Co se týče cesty předsedy na Tchaj-wan, schůzka podle Vystrčila jednoznačný závěr nepřinesla. „Ministr zopakoval, že cestu ministerstvo nedoporučuje a nedoporučovalo, já si to vyslechl a řekl, že budu postupovat tak, jak jsem avizoval. Tedy že dokončím kolečko rozhovorů, vyslechnu si další názory a následně se o cestě rozhodnu,“ řekl šéf Senátu.

„Věřím, že i další ústavní činitelé si uvědomí, že jsme suverénní země, která si nemůže nechat od nikoho nic diktovat a dostávat se do lokajské pozice,“ dodal. 

Cestu na Tchaj-wan spolu s podnikateli plánoval Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), který koncem ledna náhle zemřel. Zatímco Fischerův výbor misi podpořil, Petříček cestu vedenou předsedou Senátu označil za „výjimečnou“.

Předseda horní komory uvedl, že o případném uskutečnění cesty se rozhodne až po schůzce s ústavními činiteli a poradě s odborníky. Řekl také, že nyní se cesty do východní Asie spíše ruší kvůli šíření koronaviru.