Poslední šance vyrazit k vodě, říkají před víkendem meteorologové

V následujících dnech předpovídají meteorologové vysoké teploty okolo třiceti stupňů Celsia. Česko podle nich čeká pravděpodobně poslední tropický víkend svádící ke koupání. Už ve čtvrtek teploty atakovaly „třicítky“: rekord padl na skoro 50 stanicích, kde se teplota měří dlouhodobě. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) však zároveň varuje před požáry.

Podle předpovědi ČHMÚ vystoupají teploty v pátek na 30 stupňů Celsia, během víkendu může být ještě o stupeň více. Průměrné denní teploty budou o 6 až 8 stupňů vyšší, než je v září obvyklé. První polovina devátého kalendářního měsíce tohoto roku se tak může stát vůbec nejteplejší od začátku měření.

V neděli se má mírně ochladit, odpolední teploty se budou pohybovat mezi 26 a 30 stupni Celsia. Ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky či bouřky, především na Šumavě a v Krušných horách. Vydatnější déšť se neočekává ani v příštím týdnu, který má být taktéž teplý a slunečný.

Počasí v příštím týdnu
Zdroj: ČT24

Rekordně teplý už byl ale čtvrtek, kdy padl rekord na 46 stanicích, kde se měří teplota dlouhodobě. Mezi nejteplejší místa patřilo okolí Prahy, Středočeský kraj, ale přes 30 stupňů naměřili třeba také v Teplicích. Právě tam byl překonán dosavadní rekord až z roku 1911, nové maximum je 30,5 stupně. 

Tropický den zažili například i lidé v Brandýse nad Labem, Doksanech, Tuhani, Hradci Králové, Kralupech nad Vltavou nebo Poděbradech.  Vůbec nejtepleji bylo v Husinci - Řeži u Prahy, a to 31,5 stupně Celsia, což ale tamní rekord není.

ČHMÚ varuje před požáry

S vysokými teplotami ale souvisí riziko požárů, hlavně ve středních a východních Čechách. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Prahu a Středočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj od pátečního poledne až do odvolání. Meteorologové doporučují, aby lidé v přírodě nerozdělávali oheň, nepoužívali přenosné vařiče a neodhazovali nedopalky.

Události: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)