Poslanci podpořili zákon, který zakáže jednorázové plastové výrobky

Poslanci schválili v prvním čtení zákaz některých jednorázových plastových výrobků, jako jsou příbory, talíře nebo brčka, jak to vyžadují předpisy Evropské unie. Sněmovna o tom rozhodla téměř jednomyslně. Lhůtu na další projednávání zákona ve výboru pro životní prostředí prodloužila na osmdesát dní, i když se norma měla do českého právního řádu dostat už loni v červenci. Dolní komora také v prvním čtení schválila vládní novelu, která upravuje pravidla pro oznámení a žádosti o nakládání s geneticky modifikovanými organismy. Projednání zákona o panevropském penzijním pojištění poslanci odložili.

Zákaz jednorázových plastových výrobků postihne výrobu a prodej předmětů jako jsou plastové příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu. Po zákazu by se podle resortu životního prostředí měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů.

K vybraným jednorázovým výrobkům, které budou zakázány, již existuje řada opakovaně použitelných alternativ. Zákon také uvádí požadavky na část samotných výrobků z plastu. Například nádoby do objemu tří litrů s uzávěry a víčky z plastu musí mít tyto uzávěry připevněny k výrobku. Další opatření řeší třeba budoucí povinný podíl recyklovatelného plastu u plastových lahví.

V případech určitých produktů, například hygienických vložek, tamponů, vlhčených ubrousků či tabákových výrobků s filtry, musí výrobci uživatele informovat o tom, jak se jich po použití správně zbavit. Výrobci některých produktů také musí uživatele upozornit na dostupnost opakovaně použitelných alternativ. Výrobci budou muset také označovat výrobky z plastů jednotným značením. Týkat se to bude cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Výrobci cigaret přispějí na úklid nedopalků

Návrh zákona posiluje rovněž takzvanou rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci cigaret se budou muset podílet na úklidu cigaretových odpadků v obcích. Ke spolupráci výrobců s obcemi by mělo docházet prostřednictvím kolektivních systémů, obce tak získají finanční příspěvky na úklid.

Plnění nového zákona mají kontrolovat Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce a krajské hygienické stanice. Návrh také obsahuje cíle pro zpětný odběr plastových nápojových obalů. V roce 2025 to má být 77 procent hmotnosti obalů uvedených v daném roce na trh nebo do oběhu, v roce 2029 až 90 procent.

Ministerstvo uvedlo, že na podporu přechodu na alternativy jednorázových plastových výrobků v poslední dotační výzvě dalo 60 milionů korun. Z nového programového období Operačního programu Životní prostředí pro období let 2021 až 2027 půjde na podporu přechodu na oběhové hospodářství 7,1 miliardy korun. 

Podobný návrh předložila před rokem tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO), bývalá Sněmovna jej ale do konce volebního období nestihla projednat

Odklad panevropského pojištění

Opoziční SPD ve sněmovně vyzvala k zamítnutí zákona o panevropském penzijním produktu. Její poslanec Jan Hrnčíř označil zákon mimo jiné za legislativní plevel. Kvůli tomu nemohli poslanci ve středu bod dál projednávat a musel být odložen. 

Navrhovaný penzijní produkt by měl přinést dobrovolnou, daňově zvýhodněnou alternativu ke spoření na důchod. Má jít o dlouhodobý finanční produkt výhodný především pro ty občany EU, kteří pracují ve více členských státech, a vytvořit základy pro trh dobrovolných penzijních úspor. 

Předseda klubu SPD Radim Fiala návrh také dlouze kritizoval. Poukazoval třeba na to, že podle důvodové zprávy není účelem přijetí zákona zajistit občanům spoření na stáří, ale sladit český právní řád s předpisy EU. 

Odklad projednání pandemické novely

Na schůzi zablokovali poslanci opozičního hnutí SPD také projednání vládní předlohy o novele pandemického zákona, výhrady k ní má i opoziční ANO. Další schůzi sněmovny k novele svolala předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na úterý 1. února od 10:00. Uvádí to pozvánka na sněmovním webu. 

Kabinet Petra Fialy (ODS) chce, aby dolní komora schválila pandemickou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze. Platnost základních částí zákona o možnosti vydávání protikoronavirových restrikcí končí za současného stavu s posledním únorem a cílem novely je prodloužit ji do listopadu.

Představitelé SPD tvrdí, že novela je pouze jinak pojmenovaný nouzový stav. Klub hnutí shromáždil podpisy všech svých 20 členů, čímž v úterý v souladu s jednacím řádem zabránil možnému dodatečnému zařazení předlohy do programu nynější schůze. Předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová tvrdí, že předloha je „ušitá horkou jehlou“. Není podle ní možné projednávat ji zrychleně ve stavu legislativní nouze, aby byla možná širší debata.

Novelu už projednal zdravotnický výbor, který se souhlasem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) doporučil omezit časovou platnost základní části zákona do konce listopadu. Vláda původně navrhla, aby bylo možné vydávat protikoronavirová mimořádná opatření podle pandemického zákona neomezenou dobu.

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví podle předlohy oznamovat lidem bez rozhodnutí i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Možnost vydávat opatření pro své resorty mají dostat také ministerstva obrany a vnitra.

Metnar předsedou sněmovního branného výboru

Novým předsedou sněmovního branného výboru jeho členové zvolili bývalého ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO). Po potvrzení plénem vystřídá v čele výboru Miloslava Janulíka (ANO), jenž se funkce před volbou vzdal. Metnarovo potvrzení sněmovnou se očekává ještě do pátku. 

Metnar se stal členem výboru z rozhodnutí dolní komory v úterý. Nahradil v něm Taťánu Malou (ANO). S tím, že výbor povede, se počítalo již dříve. Koncem loňského listopadu, když členové výboru zvolili na první povolební schůzi Janulíka, Metnar ve výboru ještě nemohl figurovat kvůli neslučitelnosti funkcí. Byl tehdy stále členem vlády v demisi.

Janulík ve středu uvedl, že rezignoval vzhledem k politické dohodě. Metnar ve volbě získal hlasy všech 14 přítomných členů. Branný výbor projednává zejména legislativní návrhy v obraně, rozpočtové kapitoly ministerstva obrany a Národního bezpečnostního úřadu a návrhy na zapojení českých vojáků do zahraničních misí. Jeho členové se zabývají i dalšími armádními záležitostmi, mimo jiné zbrojními zakázkami. V minulém volebním období výbor vedla nynější ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Farský se vzdá mandátu na schůzi v polovině února

Ve sněmovně skončí Jan Farský (STAN). Ve středu oznámil na Twitteru, že poslaneckého mandátu se vzdá na schůzi 15. února. Učinit tak na velvyslanectví ve Spojených státech, kam odjel na půlroční studijní stáž, není podle společného stanoviska ministerstva spravedlnosti a úřadu vlády možné, uvedl. Zákon umožňuje rezignovat buď osobně, nebo formou notářského zápisu.

Kdyby se Farský nevzdal mandátu ve sněmovně či u českého notáře, hrozilo by podle analýzy ministerstva zpochybnění výsledků hlasování poslanců.

Farský do Spojených států odletěl před týdnem. Po tlaku opozice a posléze i koalice a výzvy kolegů ze STAN se později rozhodl, že se poslaneckého mandátu vzdá. V dolní komoře ho má nahradit ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko (SLK).