Jednorázové plastové kelímky nebo příbory mají zmizet. Zákaz prodeje podpořila vláda

Události: Konec jednorázového plastového nádobí se blíží (zdroj: ČT24)

Konec plastových kelímků, příborů a dalších výrobků na jedno použití se přiblížil. Kabinet schválil příslušný zákon. Platit by měl už od července. Počítá ale ještě s ročním doprodejem zásob. Nyní ho musí posoudit parlament.

S omezením plastů na jedno použití přišla před třemi roky Evropská komise. Nyní se objeví i v českém zákoně. Zakázané mají být plastové kelímky, brčka, příbory i nádobí nebo krabičky na jídlo z polystyrenu.

„Kromě toho, že jsou na evropských plážích, tak je u nich i obrovský problém s malou mírou recyklace a to je ta výzva, která je před námi,“ uvedla zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová. Náhrady za jednorázové plastové výrobky se objevují v obchodech a restauracích už nyní. Většinou jsou z papíru nebo dřevěné.

Nová pravidla se týkají také PET lahví nebo nápojových lahví obecně. Vysbírat se jich má postupně až 90 procent, ze 30 procent mají být z recyklovaného materiálu. Víčko má být navíc připevněné k nádobě, aby se neztratilo.

„Víte, jak dobře jsme si poradili s plastovými taškami. Zbavíme se tak tisíců tun a opravdu miliard výrobků,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Spotřeba jednorázových plastů roste kvůli epidemii v restauracích

Spotřeba jednorázových plastových obalů ale nyní roste v některých restauracích, a to kvůli protikoronavirovým opatřením, která neumožňují konzumaci na místě.

Výrazně více jednorázových kelímků a tácků potřebují například v kavárně v pražském Braníku. „Teď jsme objednávali a byla to položka 35 tisíc korun, což nám reálně vystačí třeba na rok fungování za běžného provozu. Teď nám to vystačí zhruba na dva měsíce,“ přiblížila provozovatelka kavárny Periferie Cafe Mira Košťálková.

Zákazníky prosí, aby si i v době koronaviru přinesli své nádoby. „Vlastně nemusíme za enormní částky pořizovat obalové materiály, a tím můžeme ušetřit, a další věc je ta ekologická stopa,“ dodala.