Poslanci dali šanci proplácení prvních tří dnů nemoci

Sněmovna dala šanci návrhu ČSSD na obnovu proplácení prvních tří dnů nemoci, ODS se zamítnutím normy neuspěla. Sněmovna by podle plánu měla na středečním jednání projednávat také návrhy na zavedení zálohovaného nebo náhradního výživného, jak žádají ČSSD a KSČM. Ve druhém čtení by se poslanci měli po odkladu dostat k novele ke zrychlení výstavby významných dopravních projektů.

Návrh na obnovu proplácení prvních tří dnů nemoci prošel prvním čtením. Proti němu hlasovali zejména poslanci ODS, TOP 09, polovina klubu KDU-ČSL i jednotlivci z dalších frakcí včetně podnikatele Pavla Juříčka z hnutí ANO. Byl přidělen dvěma výborům, sociálnímu a hospodářskému. Předloha se netýká jen zaměstnanců, ale také například vojáků, policistů, hasičů a příslušníků dalších bezpečnostních sborů. 

Zrušení karenční doby je i v programovém prohlášení případné menšinové vlády ANO a ČSSD. Proplácení by mělo podle dokumentu začít od července příštího roku, nemocní by měli dostávat 60 procent platu. Vláda by také měla projednat možnosti kompenzací zaměstnavatelům.

„Je to fér, pokud jsme nemocní, tak jsme nejzranitelnější a je dobře pokud budeme mít bezpečnější přístav v tom, že pokud si platíme nemocenské pojištění, tak také v době nemoci jsme chráněni už od prvního dne,“ reagovala na první krok ke zrušení karenční doby poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová.

Přípravné třídy pro odklad věkem

Do druhého čtení prošel také návrh, aby do přípravných tříd opět mohly chodit děti, které mají takzvaný odklad věkem, neboť dosáhnou šesti let od září do prosince. Poslancům ANO, KSČM a ČSSD se změnu nepovedlo zamítnout. Část poslanců chystané vládní koalice se neztotožnila s odmítavým stanoviskem menšinové vlády ANO k předloze.

Školský zákon umožňuje od loňského září přijímat do přípravných tříd jen děti s povoleným odkladem povinné školní docházky. Děti, které by měly takzvaný odklad věkem, opomíjí. Tyto děti mají možnost buď zůstat v mateřské škole, nebo nastoupit předčasně do první třídy základní školy.

Podle tvůrců novely z řad KDU-ČSL, Pirátů, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN ani jedno řešení není pro tyto děti dobré. Podle lidovce Jana Čižinského je až čtvrtina šestiletých dětí kvůli datu narození diskriminována. Do přípravných tříd by podle novely mohli rodiče znovu hlásit i děti na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení.

Reklamy na pohřební služby u nemocnic mohou zůstat

V prvním čtení naopak skončil opoziční návrh novely stavebního zákona. Jeho smyslem bylo zúžit okruh staveb, pro který je nutné stanovisko orgánů územního plánování. Ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová se vyslovila proti návrhu s tím, že vláda připravuje vlastní úpravu.

Do druhého čtení neprošel ani návrh KDU-ČSL na zákaz reklamy na pohřební služby v okolí nemocnic. Tento návrh už dříve zamítla vláda.

Poslanci ve třetím čtení schválili státní záruku na zajištění půjčky České národní banky (ČNB) pro Mezinárodní měnový fond (MMF) ve výši 1,5 miliardy eur z devizových rezerv ČNB. Půjčka má posílit zdroje MMF a její poskytnutí vláda schválila loni v srpnu.

Ve třetím čtení schválili i vládní návrh novely zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu. Ta upřesňuje pravomoci České národní banky v případě krize na finančním trhu. Změny jsou podle ministerstva financí většinou technické.

Čínská medicína by mohla dostat vlastní, „léčitelský“ zákon

V prvním kole poslanci podpořili také senátorský návrh na vyřazení terapeuta a specialisty čínské medicíny ze seznamu odborných zdravotnických pracovníků, třebaže do zákona o nelékařských povoláních se tradiční čínská medicína dostala právě na návrh sněmovny – loni ji prosadil tehdejší šéf sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) s argumentem, že v Česku působí mnoho poskytovatelů čínské medicíny, ale není možné jednoznačně ověřit jejich vzdělání a rozsah a kvalitu nabízené péče.

Ke kritikům nastoleného stavu patřila Česká lékařská komora nebo lékařské fakulty a nyní se připojil i ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO). „Lepší variantou je mít tyto alternativní metody specifikovány v nějakém zvláštním zákonu,“ uvedl Vojtěch s tím, že první verzi speciálního zákona o léčitelích by měl mít hotovou do konce června a do konce roku by pak chtěl normu předložit parlamentu.