Podezřelý ze žhářského útoku v Praze jednal sám, řekl Rakušan

Cizinec podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku z minulého týdne jednal sám a neměl v Česku žádné komplice. Ve sněmovně o tom informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podezření ze zapojení ruských tajných služeb se ale podle premiéra Petra Fialy (ODS) prověřuje a jeho pravděpodobnost je vysoká. Soud poslal v pondělí šestadvacetiletého cizince do vazby. Zástupci opozičního ANO nebyli s informacemi od vládních představitelů spokojení. Podle předsedkyně klubu tohoto hnutí Aleny Schillerové podnítí svolání mimořádného jednání sněmovního bezpečnostního výboru.

Resort vnitra má kvůli současné situaci do konce září předložit vládě revizi stupňů ohrožení terorismem. Rakušan i Fiala nicméně ujistili, že v tuzemsku aktuálně žádné nebezpečí nehrozí.

„Je intenzivně prověřována varianta, že do útoku byly zapojeny ruské tajné služby. Ukazuje se, a ta pravděpodobnost je bohužel velmi vysoká, že ruské hybridní útoky se netýkají už jen ovlivňování veřejného mínění a útoků na IT infrastrukturu, ale už i fyzických objektů,“ prohlásil Fiala.

Obdobně se vyjádřil i Rakušan. „Vyšetřování jako takové velmi jednoznačně potvrzuje ruskou stopu v celém příběhu,“ doplnil ministr.

Žhářský útok se stal v noci na čtvrtek minulého týdne. Podle Rakušana se zprvu zdálo, že to byl pokus vandala, za den a půl se podle něj ukázalo, že situace je vážnější. Policie i díky veřejnosti získala fotografii podezřelého a v sobotu ráno ho zadržela. „Ten člověk jednal sám, neměl žádné spojence, neměl žádné komplice,“ poznamenal ministr. „Obecně mohu říct, že pachatel spolupracoval. To znamená, že nějaké závěry a domněnky byl ochoten i potvrdit,“ dodal.

Schillerová kritizovala komunikaci vlády

Na plénum se téma žhářského útoku dostalo po středeční žádosti Schillerové. Ve sněmovně v pátek uvedla, že ji vysvětlení členů vlády překvapilo. Pozastavovala se nad tím, že o činu nebyl ve čtvrtek informován bezpečnostní výbor. „To je pro mně něco absolutně neuvěřitelného,“ prohlásila Schillerová a zmínila, jak postupovala minulá vláda vůči Rusku, když se zjistilo, že jeho agenti stojí za výbuchem muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Fiala označil obvinění za absurdní, vztahy s Ruskem jsou podle něj na minimální úrovni a česká reakce přiměřená.

„Moc jsme se toho nedozvěděli,“ pokračovala Schillerová, když oznámila iniciativu ke svolání mimořádného jednání bezpečnostního výboru. Předseda ANO Andrej Babiš se před tím mimo jiné pozastavil nad úniky informací z vyšetřování. „To byl teda levný terorista,“ poznamenal Babiš k informacím Deníku N, že cizinec měl údajně dostat 3000 dolarů (zhruba 69 tisíc korun). Vláda podle něj vystrašila obyvatele teroristickým útokem a teď pro ně hraje divadlo.

Jednání sněmovny mělo být podle Babiše uzavřené, aby mohly zaznít konkrétní informace, třeba jak se Jihoameričan do Česka dostal a jak získal vízum. „Média často vědí víc než víme my,“ dodal.

Česká diplomacie podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) pravidelně „vysílá jasné signály“, že taková jednání proti Česku a vůči Evropě nebude tolerovat. „Ukazujeme jasnou červenou linii Ruské federaci,“ zdůraznil. K tomu, že se Schillerová pozastavila nad tím, že na ministerstvo nebyl předvolán ruský velvyslanec, řekl, že takový krok slouží k jasnému sdělení. „Rusko má toto sdělení od Česka opakovaně z celé řady platforem,“ podotkl Lipavský.