Po stisknutí tlačítka nevypustí vrtulník střelu, ale vodu na požár

Vrtulník je při hašení velkých požárů skvělým pomocníkem pro pozemní hasiče. Běžně jim stačí dva policejní, současné počasí, které vyvolává požáry na mnoha místech republiky, přivedlo do akce i vrtulník armádní. Vodu z takzvaného bambivaku přitom vypouští stejným tlačítkem, s nímž se v bojových helikoptérách střílí.

Dva policejní vrtulníky už hasičům nestačily. Není divu, když jenom v pondělí zaznamenali jeden z nejvytíženějších dnů za posledních pět let. Museli zasahovat u necelé dvoustovky požárů. „Bylo nutné vyžádat další vrtulník a první složka, kterou jsme oslovili, byla právě armáda," uvedla mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Znamenalo to jiné povinnosti i pro armádního pilota Petra Smika.

Šedesát šest otoček pro vodu

Letošní léto způsobuje, že se pro Smika stává každodenní létání za hašením požárů bezmála zvykem. Zasahoval i u pondělního rozsáhlého požáru mezi Horním Hradištěm a Mladoticemi, který ještě v úterý nebyl zcela uhašen.

Jen v pondělí strávil ve vzduchu několik hodin. Do takzvaného bambivaku nabral vodu celkem šestašedesátkrát a vypustil ji na plameny, které se z pole rozšířily na les. Tento hasicí vak je zhruba třikrát větší, než jaké má ke svým vrtulníkům policie. Vrtulník tak manévroval s 1200 litry vody.

Pilot Petr Smik s armádním vrtulníkem pomáhá u požárů (zdroj: ČT24)

Nevystřelí raketu, ale hasí oheň

Paradoxním detailem je, že vodu z vaku vypouští s pomocí kniplu stejné tlačítko, které by v případě bojové helikoptéry střílelo řízené rakety. „Tlačítko u nás zachraňuje a pomáhá," komentoval Smik.

Přestože se může práce na hašení požárů zdát snadnější než bojová akce, pilotování s mnoha sty litry vody není tak jednoduché. „Létání s bambivakem patří k nejsložitějším úkolům, protože je na relativně dlouhém laně, což je jako dlouhé rameno. Občas s vrtulníkem docela houpe," uvedl Smik.

Vak na vodu mu technici vyndají z vrtulníku až po příletu na místo. „Bambivak se připojuje pomocí oka do spodní části do speciálního podvěsu," přiblížil Smik. Vak naplní buď přímo za letu z vodní nádrže, nebo s pomocí hasičů z cisterny.

Vzhledem k výhledu počasí si může být Petr Smik jistý, že ještě z výšky uvidí řadu požárů. S vrtulníkem bude ve službě od sedmi ráno do devíti večer každý den až do odvolání.