Piráti chtějí oživit Istanbulskou úmluvu, narážejí ale u koalice i opozice

Události: Snahy o oživení Istanbulské úmluvy (zdroj: ČT24)

Koalice se pře o Istanbulskou úmluvu. Zatímco Piráti tlačí na její projednání ve sněmovně, zbylé čtyři subjekty to odmítají. Počkat chtějí alespoň do podzimních senátních voleb. Česko úmluvu podepsalo před osmi lety.

Na konci ledna ratifikaci Istanbulské úmluvy projednávali senátoři dlouze a v emocích. K přijetí nakonec chyběly dva hlasy. Pro se vyslovilo čtyřiatřicet senátorů, proti dvacet osm. Po vyhlášení výsledků se potlesk neozval ze všech lavic. Osm senátorů vyzvalo předsedkyni sněmovny, aby debatu o ratifikaci otevřela na půdě dolní komory. Koaliční kolegy k tomu vyzvali i Piráti.

„Česká republika by měla stát v řadě států, u nichž ratifikace nebyla problém,“ věří ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podobný názor mají i koaliční TOP 09 a hnutí STAN, k nynějšímu projednávání na plénu dolní komory jsou ale skeptičtí.

„Bylo by nutné, aby se znovu Istanbulská úmluva předložila oběma komorám parlamentu, což je možné udělat, až se obmění třetina Senátu po volbách na podzim,“ předestřela předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Naopak podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti) možnosti projednání ratifikace dokumentu v druhé komoře nic nebrání. „Každá komora je autonomní a v podstatě každá komora si to může projednávat ve svém tempu a se svým výsledkem,“ říká.

Proti ANO, SPD i část koalice

O mezinárodní úmluvě ale ve sněmovně nyní nechce hlasovat většina vládní koalice. Navíc je velmi nepravděpodobné, že by dokument v současnosti dolní komorou prošel. Proti je i část vládních poslanců. „Je potřeba, aby si Piráti opravdu uvědomili, že koalice samozřejmě není jednolitá, a že toto, co dělají, je pro mě symbolickým gestem pro jejich voliče,“ vyjádřil se předseda poslanců KDU-ČSL Aleš Dufek.

„Všechno, co je v ní obsaženo, máme obsaženo v právním řádu, a já nepotřebuji náš právní řád rozmnožovat,“ poznamenal předseda poslanců ODS Marek Benda.

Podobný názor na ratifikaci Istanbulské úmluvy mají i obě opoziční hnutí. „My v tom nevidíme žádný význam, žádný smysl,“ prohlásila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Rovněž SPD úmluvu odmítá. „My jsme myslím dost kompetentní k tomu, abychom si ošetřili své problémy sami svými zákony,“ říká předseda hnutí Tomio Okamura.

I v případě, že by nakonec sněmovna o ratifikaci jednala a vyslovila souhlas, musela by se diskuse opět vrátit na půdu Senátu. Stejně jako u všech mezinárodních smluv je nutný souhlas obou komor.