Otovickou trať chtějí obnovit podnikatelé, radnice je proti

Otovice (Náchodsko) – Železniční trať z Broumova do Otovic by opět mohla ožít, existují totiž plány na její prodloužení do Polska. Na obnovení a dostavbě dráhy mají zájem podnikatelé z obou stran hranice, podporuje je i Královéhradecký kraj a Dolnoslezské vojvodství. S velkým nadšením se ale plán na obnovu trati nesetkal v samotných Otovicích. Ačkoli trať stále existuje, vlaky po ní už několik let nejezdí a radnice s nimi nepočítá. Na místě kolejí chce postavit nové domy.

Dodnes zůstává v jízdním řádu trať Týniště nad Orlicí – Otovice, od prosince 2005 ale docela všechny vlaky končí už v Broumově. Po ukončení provozu připravila otovická radnice nový územní plán, který už s železnicí nepočítá.

Podle podnikatelů a představitelů kraje a vojvodství, kteří by chtěli trať prodloužit, by pro region znamenala zásadní přínos. „Neměla by to být jenom atrakce pro turisty. Počítáme s tím, že ta trať by znamenala obrovský přínos pro hospodářství v pohraničí,“ uvedl zástupce maršálka Dolnoslezského vojvodství Zbigniew Szczygiel. „Pomůže to v přepravě osob za prací,“ dodal František Molík z Hospodářské komory ČR.

Královéhradecký kraj je ochoten vyjmout trať z Broumova do Otovic ze seznamu drah určených k zániku. „Ukazuje se, že jsou minimálně tři zájemci z řad soukromých provozovatelů,“ podotkl náměstek hejtmana Helmut Dohnálek.

Otovický starosta Petr Novák ale o zásadnějším významu případné obnovy železnice není přesvědčen. „Vozil by se tady jenom kámen z nedalekého polského lomu. Jenom pár lidí by si na té trati dělalo svůj byznys,“ řekl. Pokud by se na trati měl obnovit provoz, museli by to podle starosty lidé podpořit v referendu.