Opoziční strany bojují o pozornost, řekla Pekarová Adamová k pokusu o její odvolání z čela sněmovny

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Opoziční hnutí nebojují s koalicí, ale proti sobě o větší pozornost, uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) k pokusu o její odvolání z čela dolní komory. V Interview ČT24 podotkla, že se koalice snaží s opozicí dohodnout. Plánuje například změnit interpelace tak, aby měla opozice větší prostor a neblokovala jednací dny.

Opoziční hnutí ANO a SPD v úterý neprosadila odvolání Pekarové Adamové (TOP 09) z funkce předsedkyně sněmovny. Pro její odchod z čela dolní komory hlasovalo 72 opozičních poslanců, potřeba bylo nejméně 85 hlasů. Proti návrhu na odvolání předsedkyně se vyslovilo 97 koaličních zákonodárců. 

Opozici vadil zejména postup Pekarové Adamové při sněmovním schvalování sporného zkrácení červnové valorizace důchodů. Při řízení schůze provázené rozsáhlými obstrukcemi stranila podle opozičních zástupců v některých případech vládnímu táboru a nezvládla řízení schůze. To Pekarová Adamová odmítá. Tehdy koalice odhlasovala omezení času i řečníků s přednostním právem, s čímž nesouhlasil předseda hnutí ANO Andrej Babiš a odmítal opustit řečniště. 

Pekarová důvod označila za dětinský. „Rozbili okno, ale ukazují prstem na mě. Ale oni situaci vyhrotili do té míry, kdy okupovali řečniště. Tam chybělo už jen fyzické napadení, protože to gradovalo,“ podotkla s tím, že atmosféra byla tehdy po několikadenním jednání vypjatá. Připomněla, že předseda hnutí SPD Tomio Okamura od řečniště volal, ať je klidně vyvede policie. 

„O to jim přesně šlo. Chtěli tu situaci nechat dojít do fáze, kdy už budou vyvedeni, protože celá situace není způsobena bojem opozice vůči koalici, ale opozičních hnutí mezi sebou,“ podotkla s tím, že strany nyní bojují o to, kdo bude mít větší pozornost a kdo bude více obstruovat. Pekarová Adamová připomněla rovněž situaci z minulého volebního období, kdy tehdejší poslanec Lubomír Volný odmítl respektovat řídícího schůze a dokonce jej napadl.

„Tady k tomu to trochu spělo taktéž a my jsme zachovali chladnou hlavu a opravdu jsme nenechávali vyvést nikoho ze sálu, přece už tam byly opravdu v tu chvíli asi dvě desítky lidí, takže by to bylo složité a vypadalo by to hrozně,“ podotkla.

Změny jednacího řádu

Pekarová Adamová nechápe, že jí opozice vyčítá chování jiných poslanců. „Je to podobné, jako kdybychom tehdy vyčítali panu Vondráčkovi, že nezvládl Lubomíra Volného, který dokonce demoloval řečniště, a řekli, že za to nese plnou odpovědnost.“ Podle ní musí každý chápat rozpor v tom, co může a nemůže předseda sněmovny ovlivnit. 

„Jsou to všichni dospělí svéprávní lidé, takže by mělo férově zaznít, že za to, jak se v té situaci zachoval Andrej Babiš či jeho kolegové, si nesou plnou zodpovědnost a musí ji být schopni přijmout. A ne se tvářit, že někdo jiný je zodpovědný za to, jak se zachovali.“

Zmínila rovněž, že bez změny jednacího řádu se s obstrukcemi opozice ve sněmovně příliš dělat nedá. „Zvenčí to vypadá, že se 108 hlasy nejsme schopni opozici někdy ukočírovat, ale ona má možnosti, jak jednací řád a jeho skuliny využít, a také tak činí a obstruuje v takové míře, v jaké žádná předchozí opozice neobstruovala,“ podotkla.

V minulých volebních obdobích se podle ní takto řešily dva až tři zákony, které si opozice vybrala. „Teď už je to za rok a půl deset takových norem nebo konkrétních rozhodování a opozice obstruuje prakticky každý pořad schůze.“

K případné dohodě podle ní chybí zejména vůle z druhé strany. „Stávající opozice se rozhodla být destruktivní, nikoliv konstruktivní,“ uvedla. Zmínila také, že se vládní koalice o jednání snaží. „Intenzivně se jedná, není to tak, jak se někdy snaží opozice vyvolat dojem, že s nimi nemluvíme. Normálně se bavíme,“ dodala v Interview ČT24.

Změny v interpelacích

Zmínila, že v případě změn jednacího řádu chce vyjít vstříc i opozici, například změnami pravidelných interpelací na členy vlády, které by podle ní mohly být ve všechny jednací dny od středy do pátku.

Nyní probíhají pouze ve čtvrtek. „Aby měli jistotu, že mohou dotazy vznést, protože argumentují tím, že se nemají kde ptát, protože interpelace jsou jednou za čas.“ Dodala, že poslanci proto často interpelace nahrazují tak, že zařazují nové body v průběhu jiných schůzí.

Zmínila, že by rovněž byla větší šance, že se na opozici dostane řada a že bude přítomen interpelovaný ministr. V tomto případě by pak očekávala vstřícnost a konec několikahodinových návrhů na změnu pořadu jednání.

Zmínila, že opozice ale schvaluje to, co se jí hodí. „Na tohle sice opozice kývne, ale na jakékoliv jiné změny, které by byly ve prospěch vládní koalice, kývnout nechce. Takže se chová tak, že co se jí hodí, to schválí, a co ne, tak bude blokovat.“ Vstřícnost by podle ní měly uplatnit obě strany.