O azyl v Česku nejčastěji žádali Ukrajinci, Kubánci či Vietnamci

Události: V Česku rapidně vzrostl počet nelegálně pracujících cizinců (zdroj: ČT24)

Letos mírně stoupl počet zadržených cizinců, kteří pobývali na území České republiky nelegálně. Cizinecká policie odhalila přes 4 tisíce lidí, což je o 72 víc než vloni. Nejčastěji se jedná o občany Vietnamu, Moldavska, Ukrajiny a dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Ubývá naopak migrantů ze Sýrie, Afghánistánu nebo Iráku. Někteří cizinci v Česku pracují načerno nebo přijíždějí s padělanými doklady.

Odborníci na odhalování padělaných dokladů z řad cizinecké policie denně prověřují na Letišti Václava Havla lidi z vytipovaných letů. K takzvané „předkontrole“ musí z těchto letadel každý pasažér.

Za celý loňský rok odhalili příslušníci cizinecké policie na letištích 100 lidí s nelegálními doklady. Za tento rok do listopadu šlo o více než 130 případů. Přímo na pražském letišti funguje také přijímací středisko, kterým za 11 měsíců letošního roku prošlo přes 300 žadatelů o azyl.

Zpravidla jsou cizinci v tomto zařízení týden, ale můžou tu zůstat až čtyři měsíce. „Funguje to tak, že před cizineckou policií řeknou ,azyl‘, požádají, a až to cizinecká policie zpracuje, tak nám je sem přivede,“ popisuje standardní rutinu vedoucí přijímacího střediska Ruzyně Jiří Hlavička. Kapacita střediska je 30 lidí, kromě ubytování a stravy mají k dispozici psychologickou a zdravotní péči. Aktuálně v něm přebývá 13 cizinců.

Z 1500 žadatelů o azyl uspěje každý desátý

O azyl v Česku už třetí rok za sebou žádá kolem 1500 lidí. Nejčastěji přicházejí z Ukrajiny, Gruzie a Kuby. Následují Vietnamci, Rusové i lidé z Iráku. Například v loňském roce ministerstvo vnitra kladně vyřídilo 147 žádostí.

Žádosti o azyl v ČR za rok 2018
Zdroj: MV ČR

Výrazně ubylo takzvaných tranzitujících migrantů. Podle mluvčí Kateřiny Rendlové zadrželi cizinečtí policisté za letošek pouhých 183 tranzitujících, nelegálních migrantů. Skončili v detenčních střediscích, a poté putovali do zemí, kde předtím požádali o azyl. Aktuálně je v těchto zařízeních 96 cizinců.

Statistiku nelegální migrace ale letos nejvíc zvyšují lidé, kteří v Česku pracují bez povolení. „Těchto případů jsme od začátku letošního roku řešili víc než 7800 a nárůst je oproti minulému roku stoprocentní,“ upozorňuje mluvčí Rendlová. Nejčastěji jde o Ukrajince a Moldavany. Do Česka přicestují jako turisté nebo studenti, pak tu začnou nelegálně pracovat. Většina z nich už byla z Česka vyhoštěna.