Nový předseda lidovců je otec tří dětí a gymnaziální učitel. Chce podporovat pracující rodiče

Nový předseda lidovců pochází z Heřmanova Městce na Chrudimsku, kde od roku 2006 zasedá v městském zastupitelstvu. S manželkou Markétou vychovávají tři děti: Vendelína, Michaelu a Amálku. Výborný označuje za svůj velký dar právě rodinu, kterou spolu s křesťanstvím považuje za životní kompas a pevný základ.

Po gymnáziu nastoupil na vojnu, kde sloužil na letišti v Čáslavi. Poté vystudoval teologii a historii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Školu neopustil ani po studiích, sedmnáct let učil na gymnáziu dějepis, základy společenských věd a latinu. V letech 2012 až 2018 byl ředitelem pardubického gymnázia Mozartova. Na škole dosud působí, vyučuje seminář z dějepisu a latinu.

Členem lidovců je od roku 2005 a jak už bylo zmíněno, o rok později byl v komunálních volbách poprvé zvolen zastupitelem Heřmanova Městce, kde po dvě volební období zastával funkci radního. V roce 2012 byl díky preferenčním hlasům zvolen zastupitelem Pardubického kraje, ale z funkce odstoupil, protože krátce poté se stal ředitelem gymnázia a ze zákona nemohl být zastupitelem a ředitelem zároveň.

Syn významného lidovce

Do Poslanecké sněmovny kandidoval už před třinácti lety, poprvé uspěl až předloni. Působí v ústavně právním a mandátovém a imunitním výboru a je také předsedou podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení, členem podvýborů pro regionální školství, pro mládež a volnočasové aktivity, pro ochranu spotřebitele a pro kulturu. Zasedá i ve volební komisi a komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Události ČT: Sjezd lidovců v Brně (zdroj: ČT24)

Jeho otcem je někdejší výrazný lidovecký politik, ministr obrany z let 1996 až 1998 a emeritní soudce Ústavního soudu (2003 až 2013) Miloslav Výborný, který v současnosti působí jako soudce Nejvyššího správního soudu. Výborný senior byl v minulosti místopředsedou KDU-ČSL (2001 až 2003).

Svoboda musí být spojena s odpovědností

Výborný na pátečním sjezdu zkritizoval špatné výsledky ve volbách. „Je to, jako by strana povstala, ale zase si lehla. Nepodařilo se nám navázat na nadějný výsledek z roku 2013. Ztratili jsme skoro třetinu poslanců, několik senátorů a v komunálních volbách skoro 350 mandátů. V aktuálních volebních průzkumech bojujeme o parlamentní přežití,“ řekl ve svém projevu a dodal, že nabízí změnu. Chce podporovat pracující rodiče, vzdělávání, vědu, kreativitu a řemeslnou zručnost.

Před sjezdem debatoval s protikandidáty v Událostech, komentářích. V diskusi uvedl, že lidovce „musí zajímat člověk, práce, rodina, vlast“. Svoboda podle něj musí být spojená s odpovědností a solidarita nesmí být vnímána jako slabost. Akcentuje potřebu řešit exekuce a oddlužení.

Kde je budoucnost KDU? Diskutují zájemci o předsednický post (zdroj: ČT24)

Protože jako jediný z uchazečů o předsednictví nebyl v lidoveckém vedení, měl i větší prostor pro kritiku – minulé předsednictvo podle něj nedokázalo vždycky dostatečně účinně využít potenciál, který mají tváře lidovecké politiky na komunální a krajské úrovni. Právě personální síla lidovců a zaměření se na získávání voličů nejen na Moravě, ale v celé republice by straně podle Výborného mělo pomoct dostat se i k vyšším než jednociferným ziskům, které si připisuje ve volbách do dolní komory.

Marek Výborný hrál závodně basketbal a později ho i trénoval, je skautem, působí ve vedení pěveckého sboru a je členem České křesťanské akademie.