Novela má přimět myslivce střílet víc přemnožené zvěře. Část koalice je proti

Události: Novela mysliveckého zákona (zdroj: ČT24)

Vládní novela mysliveckého zákona, od něhož si kabinet slibuje posílit práva vlastníků pozemků a snížit škody způsobené zvěří, teď nemá ve sněmovně podporu. Zjistila to Česká televize. Zákon počítá třeba i se snížením minimální velikosti honitby. Právě to se nelíbí sněmovní opozici, ale i části koaličních stran.

Okousané listnáče a jedle, oloupaná kůra a vyvrácené stromky jsou nejčastější škody, které působí přemnožená zvěř. Podle resortu zemědělství jich poškodí zhruba třetinu. Újmu odhaduje na dvě a půl miliardy ročně. Aby nové lesy mohly růst, chce stát určovat myslivcům minimální počty zvěře, které mají ulovit, a také zmenšit výměru honiteb a posílit práva vlastníků pozemků.

Vládní plán ale vyvolal kritiku i řady koaličních poslanců z hnutí STAN a KDU-ČSL. Několik desítek z nich teď pro vládní verzi zákona hlasovat nechce. „Většina klubu by zanechala původní výměru 500 hektarů honitby,“ poznamenala místopředsedkyně poslanců Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Lidovecký poslanec Ondřej Benešík uvedl, že myslivci tvrdí, že 500 hektarů, o kterých zákon mluví dnes, je minimum.

Výborný: Můj zájem je, aby zákon prošel

Ministr zemědělství připouští, že bude muset o prospěšnosti změn v mysliveckém zákonu přesvědčovat i poslance ze své vlastní strany. „I na půdě sněmovny v rámci druhého čtení jsem připraven se k některým otázkám, třeba i sporným vrátit. Můj zájem je, aby ten zákon skutečně prošel,“ řekl šéf resortu Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Pokud to předkládá náš ministr za lidovce, tak klub za tím musí stát,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Lidovecký poslanec a člen sněmovního zemědělského výboru Pavel Bělobrádek se domnívá, že zákon v takovém znění bude představovat v dolní komoře velký problém.

Ministr se teď může v dolní komoře opřít hlavně o hlasy poslanců ODS, TOP 09 a Pirátů. To ale na prosazení zákona nestačí. „ODS zcela určitě myslivecký zákon podpoří, chceme posilovat práva hospodářů na půdě a v lesích,“ sdělil místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl (ODS). Šéfka sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová si myslí, že zákon určitě obsahuje celou řadu velmi potřebných změn.

Opozici se nelíbí pokuty pro myslivce

Opozice vládě předem vzkazuje, že s prosazením této novely pomáhat nebude. Nelíbí se jí třeba návrh na novou možnost státu udělovat myslivcům pokuty. „V podstatě sankcionování jednotlivých myslivců nebo sdružení za to, že neplní plánovaný odlov,“ dodal Josef Kott (ANO), který je členem sněmovního zemědělského výboru. „Ten návrh zákona je úplná katastrofa, protože překopává celou myslivost v České republice,“ míní předseda poslanců SPD Radim Fiala.

Poslanci by měli začít projednávat novelu mysliveckého zákona v červenci. Definitivně hlasovat by o ní mohli na podzim.