Nejlepším místem pro život v Česku je i letos Praha, ukazuje srovnávací průzkum

Nejlepším místem pro život v Česku je i letos Praha. Následují Královéhradecký kraj a Vysočina. Naopak nejhůře dopadl kraj Karlovarský. Ukázal to třináctý ročník srovnávacího průzkumu Místo pro život. Zajišťuje ho společnost Communa, která vítězným krajům udělila ocenění. Výzkum hodnotil sociální a environmentální parametry a spokojenost obyvatel. Provedla ho analytická agentura Datank.

Agentura vycházela z dat veřejných institucí i průzkumu spokojenosti s 1600 respondenty. Mezi sledované oblasti patří například ekologie a životní prostředí, péče o děti a vzdělávání nebo bezpečnost.

Podle průzkumu spokojenosti mezi lidmi je Praha nejlepším místem pro život, na první příčce se umístila i v polovině z osmi sledovaných oblastí. V hlavním městě mají lidé podle organizátorů nejlepší zdravotnickou a sociální péči, a to především díky nejvyššímu počtu lékařů i zubařů, nejnižší průměrné nemocnosti a také nejdelší naději na dožití.

Hlavní město má i nejatraktivnější vysoké školy a nejlepší výsledky studentů u státních maturit z češtiny i matematiky. Dobře je na tom i v infrastruktuře a na trhu práce, lidem nabízí i nejvyšší průměrnou mzdu.

Špatné je to v Praze podle průzkumu naopak s ekologií a bezpečností. Hlavní město má nejnižší podíl zeleně na zastavěné ploše a nejnižší množství recyklovaného odpadu v Česku. Zůstává zde i nejvyšší kriminalita a nejnižší objasněnost trestných činů. Problémem Prahy je i vysoká nehodovost.

„Trošičku bych hájil Prahu v té bezpečnosti, protože to, že Pražané se cítí bezpečně, je z toho průzkumu také vidět. Já si myslím, že to je tím, že Pražané vědí, vzhledem ke svým cestovatelským choutkám, jak to vypadá v jiných evropských městech. A vidí to, že Praha jako velké město je jedno z nejbezpečnějších na světě,“ řekl pražský radní Michal Hroza (TOP 09), který za město převzal diplom. Zároveň pogratuloval Vysočině a Královéhradeckému kraji k jejich zlepšení proti minulému roku.

V Královéhradeckém kraji ocenili pořadatelé především dobrý stav zdravotnictví a sociálních služeb nebo například možnost volnočasových aktivit a turismu. Dobře je na tom kraj i v produkci komunálního odpadu nebo v počtu trestných činů. Snížit by region měl podle průzkumu naopak míru nezaměstnanosti nebo také zařídit napojení lidí na kanalizaci. Problém má i s počtem usmrcených na silnici.

Vysočina má podle organizátorů vyvážené výsledky ve všech sledovaných kategoriích. Nejlépe je na tom kraj s podílem zeleně na zastavěné ploše, vysoké je i množství recyklovaného odpadu. Za zlepšení by stál podle průzkumu nízký počet policistů a vysoký počet požárů. Snížit by se měla i produkce komunálního odpadu.

V průzkumu dopadl nejhůře Karlovarský kraj, předposlední skončil kraj Ústecký. Nespokojení jsou i lidé v Moravskoslezském kraji, který se umístil dvanáctý, nebo v kraji Olomouckém, který skončil na jedenácté příčce.

Cílem průzkumů je podle pořadatelů motivovat stát a samosprávy i neziskové organizace, podnikatele a místní lidi ke zlepšování podmínek a prostředí. Praha byla na prvním místě i loni, Karlovarský kraj se na poslední místo propadl z loňské třetí příčky.