Náhrady dohodářům i nová možnost soudů častěji ukládat pokuty. Zeman podepsal zákony

Prezident Miloš Zeman podepsal několik zákonů, které nedávno schválili senátoři. Informoval o tom jeho mluvčí. Soudy tak budou moct častěji ukládat peněžité tresty místo krátkodobého vězení. Lidé pracující na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti zase dostanou v případě výpadku příjmů v důsledku epidemie koronaviru náhrady 350 korun za den. Podmínkou pro získání peněz bude mimo jiné to, že odváděli nemocenské pojištění.

Takzvaní dohodáři budou moci podle předlohy žádat o příspěvek zpětně za období od 12. března do 8. června. Celkem tedy dosáhnou až na 31 150 korun. Žádat budou moci lidé, kteří práci na dohodu vykonávali nejméně čtyři ze šesti měsíců před koronavirovou krizí.

Na rozdíl od živnostníků a společníků malých společností s ručením omezeným budou muset lidé pracující na dohody doložit tato ujednání a mzdové listy, protože finanční správa o nich nevede evidenci. Žádosti už je možné podávat.

Soudy budou moct častěji ukládat pokuty

Prezidentem podepsaná novela trestního zákoníku a trestního řádu zase umožňuje soudům častěji ukládat pokuty. Například krádeže tak budou nově jako trestný čin posuzovány v případě způsobení škody 10 tisíc korun a vyšší. Podle kritiků se tím uměle sníží trestná činnost, a naopak se zvýší počet majetkových přestupků, které budou muset vyřizovat obce.

Norma má také umožnit využívat dohody o vině a trestu i v případě závažnějších trestných činů. V současnosti se může dohoda využít u přečinů a zločinů s horní hranicí trestní sazby do deseti let vězení, což je podle autorů novely hlavním důvodem, proč se tolik nerozšířila. Možnost podmínečného propuštění po odpykání třetiny trestu novela navrhuje i pro lidi, kteří byli poprvé odsouzeni za některé zvlášť závažné zločiny.

Zeman svým podpisem posvětil například také pravidla pro sčítání lidu, které se uskuteční koncem března příštího roku. Znamená to, že lidé budou při příštím sčítání odpovídat na méně otázek než v minulosti, protože část dat získá Český statistický úřad z veřejných registrů. 

Prezident souhlasil i se změnami, na základě kterých budou muset dopravci zajistit dodržování povinných přestávek řidičů nákladních aut. Taxikáři se zase podle nových pravidel nebudou moci bránit kontrole. 

Dále Zeman podepsal novelu, podle níž bude zákon o opatřeních k zákazu chemických zbraní nově zahrnovat také látky, které by mohly být jako tyto zbraně zneužity.