České soudy zrychlují. Na konci roku mají nejméně nevyřízených případů za deset let

České soudy zrychlují (zdroj: ČT24)

České soudy mají na přelomu roku nejméně nevyřízených případů za posledních deset let. Nových kauz je stále méně. A naopak soudců i úředníků přibývá. Díky tomu se daří rychleji vyřizovat jednoduché případy. Těch složitých, které soudy zaměstnávají přes pět let, ale neubývá. Víc tak letos muselo Ministerstvo spravedlnosti vyplatit na odškodnění za justiční průtahy.

Případ smrti muže během eskorty v policejním autě byl například vyřízen za pět měsíců, obžaloba exmanažerů Ředitelství silnic a dálnic kvůli pronájmu dálničního odpočívadla za 11 měsíců. Ovšem třeba korupce kvůli bývalému armádnímu areálu v Praze na Břevnově byla odsouzena až za tři roky po podání obžaloby a po opakovaných stížnostech na zdravotní omluvenky některých účastníků.

„Nechci říct přímo obstrukce, ale jednání, které maří konání hlavních líčení,“ zdůvodnila v červenci předsedkyně trestního senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová.

Proti letos skončeným případům pak stojí ty, které se táhnou několik let a výsledek je stále v nedohlednu. Třeba sedm let stará kauza údajné propagace nacismu, ve které se za celý rok nekonalo ani jedno líčení. „Ten čas, který trávíme tímto případem, mě už docela dost nebaví,“ uvedl obžalovaný z propagace neonacismu Richard Lang v roce 2016.

Nevyřízené spory
Zdroj: ČT24

To, že se soudům nedaří vyřizovat staré složité případy, je vidět i v nejrozsáhlejší agendě, v civilních sporech. Pět let nevyřešených kauz zůstalo stejně. A přibývá těch, které čekají na rozsudek tři až pět let. Žaloby z posledních let se naopak daří rozsoudit rychleji.

K největšímu nárůstu nevyřízených civilních případů došlo v Kutné Hoře. Aktuálně jich tu je o dvě třetiny víc než na konci roku 2016. Přibylo tady hlavně sporů kvůli nezaplaceným pokutám dopravním podnikům. „Přišlo to na konec roku. Zřejmě si to firmy chtějí dát na konec roku do účetnictví a vyčistit to,“ konstatuje soudce Okresního soudu v Kutné Hoře
Milan Závurka.

Milan Závurka má proto během prosince i třiadvacet jednání za den. Jeho kolegové na opatrovnickém úseku zase řeší strmý nárůst žádostí o přezkoumání svéprávnosti. Těch nevyřízených mají dvakrát víc než před rokem. Opačná situace je v Chomutově. Dosud nejpomalejší soud v republice srazil starou zátěž o třetinu.

„Poprvé v historii chomutovského soudu se počet soudců navýšil natolik, aby v podstatě mohli nepřetržitě pracovat,“ uvedl místopředseda Okresního soudu v Chomutově Petr Šustr.

Změna v počtu nevyřízených sporů
Zdroj: ČT24

Chomutovský soud, podobně jako celé severní Čechy, vydělal na systému posilování přetížených soudů. Počet nedodělků se za poslední rok nejvíc snížil tam, kde přibylo nejvíc soudců. Kromě Ústecka i na jižní Moravě. Na opačném konci je Praha, která naopak o třináct soudců přišla.

„V Praze není zase tolik lidí jako v jiných krajích, kteří jenom dluží za plyn, elektřinu. Což jsou relativně jednoduché spory. Ale vzrůstá právě náročnost,“ říká předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Počet nevyřízených případů u soudů
Zdroj: ČT24

Krajský předseda chce proto s ministrem spravedlnosti jednat o posílení pražských soudů. Robert Pelikán vidí kromě dalšího zvyšování počtu soudců cestu taky v elektronizaci justice. „Musím říci, že to je asi oblast, kde se mně v tom minulém období dařilo nejméně. Ty projekty se zpožďovaly a já věřím, že v tom dalším období se to podaří zlepšit,“ říká ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Soudci si zatím pomáhají sami – třeba tím, že vyvinuli program, který jim automaticky sestavuje jednoduchá rozhodnutí.