„Moje poslední politické vítězství.“ Zeman chce být pokornější a vstřícnější názorům jiných

Vystoupení Miloše Zemana po vítězství v druhé přímé volbě prezidenta (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman poděkoval svým přátelům za pomoc a podporu před prezidentskými volbami. Nebýt vás, tak jsme nevyhráli, řekl v úvodu svého vítězného projevu. Podle Zemana jde o jeho poslední politické vítězství. Ve volbách mu dalo hlas přes 2,8 milionu lidí. „Jdu do dalších pěti let nabit důvěrou těchto občanů a věřím, že takovou důvěru nezklamu,“ prohlásil.

„Nebýt vás, tak jsme to nevyhráli,“ poděkoval prezident Miloš Zeman svým podporovatelům ve volebním štábu v pražském Top Hotelu. Poděkoval také pražským voličům, kteří mu dali hlas, a voličům z dalších krajů.

„Chtěl bych poděkovat i voličům Jiřího Drahoše, že šli k volbám. Vážím si lidí, kteří chodí k volbám. Relativně těsné vítězství nejvíce těší, takže i za to těmto voličům děkuji,“ dodal.

Před pěti lety Zemana zvolilo 2,7 milionu voličů, v letošních volbách mu hlas dalo 2,8 milionu lidí. Prezident podotkl, že věří, že důvěru nezklame.

„Toto je moje poslední politické vítězství, za ním nebude žádná politická porážka,“ konstatoval Zeman. Prezidentem totiž může být člověk zvolen pouze dvakrát po sobě. „Nehodlám iniciovat změny ústavy,“ prohlásil.

Zeman chce být méně sebevědomý

Zeman poté zrekapituloval některé fáze své politické kariéry. „Budu se těšit na dalších pět let, pět let plného pracovního nasazení, na pět let, kdy budu i nadále jezdit mezi občany, setkávat se s nimi a poslouchat jejich názory,“ řekl.

Zeman řekl, že ve druhém funkčním období by chtěl být pokornější, méně sebevědomý a vstřícnější vůči názorům jiných lidí. „I když si o některých z nich nebudu nadále myslet nic dobrého,“ uvedl. Bojovat by chtěl za to, aby občané mohli rozhodovat v obecném referendu, ale také přímo volit starosty či primátory. „Sportovat už nebudu,“ konstatoval politik, o jehož zdravotním stavu se v posledních měsících spekulovalo.

Podle Zemana také jeho zvolení znamená, že nebude „vydírat“ předsedu hnutí ANO Andreje Babiše příliš krátkým termínem pro jmenování jeho vlády. Před volbami řekl, že v případě svého zvolení bude po Babišovi požadovat podpisy 101 poslanců, kteří kabinet podpoří, v případě prohry Babišovu vládu jmenuje bez splnění této podmínky.

Na dotaz týdeníku Respekt, zda počítá s obměnou svého týmu na Hradě, například kancléře Vratislava Mynáře či poradce Martina Nejedlého, což mu doporučoval i Babiš, Zeman neodpověděl. Místo toho se ironicky vyjádřil na adresu médií.

Zemana na pódiu doplnily manželka Ivana a dcera Kateřina, kterým Zeman předal květiny. Kromě známých podporovatelů se k němu přidali také úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura a ředitelé ČEZu Daniel Beneš a ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup.