Místo Altnera dostal šest milionů od ČSSD středočeský finanční úřad

Sociální demokracie uhradila bezmála šestimilionový dluh, který měl u středočeského finančního úřadu někdejší advokát Zdeněk Altner. Strana tak pokračuje ve vypořádávání svého dluhu vůči Altnerovi tím, že neplatí jemu, ale jeho věřitelům. Podle pravomocného rozsudku má Altnerovi za právní pomoc při získání Lidového domu zaplatit 338 milionů.

První dva věřitele sociální demokracie vyplatila 21. dubna, dohromady jim uhradila 95 000 korun. Minulou středu zaslala přes 2,26 milionu korun finančnímu úřadu v Litoměřicích a 132 000 korun Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Nyní přišla podle mediálního zástupce právníků strany Jiřího Chvojky na řadu pohledávka 5,95 milionu korun, kterou vymáhal finanční úřad pro oblast Praha-západ.

„Celkově tak ČSSD již zaplatila pohledávky za Zdeňkem Altnerem ve výši téměř 8,5 milionu korun a ve stejné výši tak plní i pohledávku, kterou rozsudek v rámci mnohaletého soudu přiznává Altnerovi,“ uvedl Chvojka.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Altner usiluje o exekuci

Proti rozsudku podala strana dovolání s žádostí o odklad vykonatelnosti. Nejvyšší soud, který bude návrh posuzovat, nechce k případu podávat žádné informace, včetně procesního postupu nebo prognóz délky rozhodování. Důvodem je to, aby později nebylo zpochybňováno rozhodnutí soudu na základě dřívějších komentářů do médií. Altner o vymožení dluhu usiluje návrhem na nařízení exekuce na ČSSD.

Bývalý advokát Altner nedávno vyhrál letitý spor se sociální demokracií, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu 318 milionů. Minulý týden projevila o odkoupení pohledávky zájem skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy, která je minoritním akcionářem společnosti New World Resources (NWR), majitele OKD. Altner zatím prodej odmítá.