Altner podal žádost o nařízení exekuce na ČSSD

Právník Zdeněk Altner podal žádost o nařízení exekuce na sociální demokracii. Upozornily na to Lidové noviny. ČSSD musí Altnerovi podle pravomocného rozhodnutí soudu zaplatit více než 330 milionů korun za jeho služby ve sporu o Lidový dům.

Bývalý advokát Zdeněk Altner podal žádost o nařízení exekuce na ČSSD už v pátek. Stalo se tak u Obvodního soudu pro Prahu 1. Sociální demokraté mají zaplatit 338 milionů korun za služby ve sporu o Lidový dům. Altner uvedl, že s návrhem na exekuci původně nespěchal, aby Nejvyšší soud, k němuž se ČSSD dovolala, neměl důvod urychleně vyhovět návrhu strany odložit vykonatelnost rozsudku.

Altner: ČSSD se chová jako gambler

Nejvyšší soud si ale vyžádal spis od pražského obvodního soudu ještě před vypršením třicetidenní lhůty, ve které se měl Altner k dovolání vyjádřit. „Nejvyšší soud nezákonným postupem ohrozil kredit své nezávislosti,“ uvedl Altner v prohlášení.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná ve čtvrtek potvrdila, že soud spis do Brna vypravil. Soud podle ní nemusí čekat, až dorazí Altnerovo vyjádření, i když to pravidelně dělá.

Když jsem zjistil, že Nevyšší soud si vyžádal spis v rozporu se zákonem dříve, než jsem se mohl vyjádřit, tak mi nezbylo než návrh na exekuci podat. A uzavírám tím, že ČSSD se chová jako gambler, který veškerý svůj majetek vsadil na jedinou kartu, že Nejvyšší soud dovolání ČSSD vyhoví.
Zdeněk Altner

Altner se proto k podání žádosti rozhodl spontánně, uvedl jeho syn. „Podal ji proto, že tady někdo má vliv na všechny soudy, od obvodního až po nejvyšší. Vzhledem k tomu, že vytrvale dochází například k úniku informací, otec ani neměl jinou možnost, než o exekuci požádat,“ řekl serveru Lidovky.cz Patrik Altner, právník a zároveň syn Zdeňka Altnera.

Podání žádosti překvapilo i Altnerova právního zástupce Václava Veselého, který se podle Lidovek o novém vývoji situace dozvěděl až v sobotu ráno z médií. Podle informací Lidových novin bude exekuci na ČSSD řešit Lukáš Jícha z přerovského exekutorského úřadu. Kauzu odmítl komentovat, protože je vázán mlčenlivostí.

Sociální demokracie zatím neměla možnost zprávu o podání exekučního návrhu ověřit, ale strana by nebyla takovým postupem překvapena, uvedl mediální zástupce advokátní kanceláře zastupující sociální demokraty Jiří Chvojka „Bylo to jedno z rizik, s nímž právníci ČSSD při zvolené právní strategii počítali,“ prohlásil Chvojka.

„ČSSD má díky sjednanému úvěru dostatek prostředků na uspokojení pana Altnera, nicméně stále trvá naše strategie. že jsme podali dovolání k Nejvyššímu soudu a stále čekáme na to, jestli soud odloží vykonatelnost nebo právní moc toho rozsudku tak, abychom se mohli domoci svých práv v případě že bychom u Nejvyššího soudu byli úspěšní,“ dodal Chvojka.

ČSSD by exekuce stála další miliony

Pokud bude na ČSSD exekuce nařízena, čekají stranu další výdaje. Podle odhadu Exekutorské komory by k 338 milionům, které sociální demokracie musí podle rozhodnutí soudu Altnerovi zaplatit, přibyly minimálně další čtyři miliony na náklady exekučního řízení. Komora zároveň uvedla, že předvídat náklady je složité, protože závisejí na konkrétním řízení.

„Vyjdeme-li z veřejných vyjádření aktérů této kauzy, tak se lze domnívat, že by došlo ke splnění vymáhané povinnosti v třicetidenní lhůtě od doručení výzvy exekutora,“ uvedla komora. Další peníze by navíc podle počtu úkonů připadly Altnerovu advokátovi Veselému.

Exekuci lze brzdit nebo odložit

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v pondělí odhadoval, že ČSSD možná počká na nařízení exekuce, částku pak složí exekutorovi a zároveň požádá o přerušení nebo odložení řízení s odůvodněním, že se dovolala k Nejvyššímu soudu. Možného přerušení se obává i advokát Veselý. „Určitě, tam je řada možností, jak ho brzdit, takže já se domnívám, že to (nařízení exekuce) nic nevyřeší,“ uvedl už v pátek Veselý.

Exekuci lze podle komory odložit, pokud lze očekávat, že bude zastavena. Fakt, že bylo podáno dovolání, není sám o sobě důvodem k odkladu exekuce. Pokud by však Nejvyšší soud odložil vykonatelnost původního rozsudku městského soudu, došlo by k odkladu exekuce.

Bývalý právník Zdeněk Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o 318 milionů smluvní pokuty. Rozsudek je pravomocný, ale strana zatím částku uhradit nechce a chce nejdříve zaplatit pohledávky věřitelů Altnera, kteří se jí hlásí. Začala s tím ve středu. Podala také dovolání.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK