Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s MeSES. Expertní skupina hodlá pokračovat

Události: Ministerstvo zdravotnictví už nechce spolupracovat s MeSES (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES). Důvodem je zlepšující se epidemická situace i rychlejší tempo očkování. Experti i část vlády skupině děkují, krok resortu už zkritizovali někteří politici z opozice. Odborníci z MeSES se ještě v úterý dohodli na tom, že ve své činnosti budou pokračovat.

„Petr Smejkal byl dnes náměstkem ministra (zdravotnictví Martinem) Havrdou informován o tom, že ministr zdravotnictví se rozhodl ukončit spolupráci s MeSES. Žádné podrobnosti nebyly sděleny,“ uvedla tajemnice MeSES Irena Kotíková.

Informace o důvodech kroku ministerstva Martin Buchtík zpočátku neměl. „MeSES byl před hodinou jedním telefonátem náměstka zrušen. Žádné důvody nám sděleny nebyly,“ uvedl na Twitteru. Jeho slova potvrdil i Smejkal. „Důvody neuvedli, snad je dodají písemně,“ řekl webu iROZHLAS.cz. Dodal, že ministerstvo expertní skupinu předem neupozornilo. 

Smejkal by se dle svých slov podivoval, kdyby k rozpuštění skupiny vedla jeho kritická slova na adresu vlády o tom, že Česko nezvládlo kritickou část epidemie, zároveň ale připouští, že je to možné. „To by bylo velmi na pováženou, kdyby jeden rozhovor, byť ostrý, ale já si za ním stojím, vedl k tomu, že se ze dne na den zruší odborná skupina, která pomáhala státu po dva měsíce,“ řekl ČT. Zrušení MeSES si vysvětluje tím, že ministerstvo už skupinu nepovažuje za potřebnou a věří, že situaci zvládne samo.

Informaci o ukončení spolupráce s poradním orgánem potvrdilo ministerstvo zdravotnictví serveru Seznam Zprávy, bližší okolnosti ale mluvčí resortu nesdělila s odkazem na chystanou tiskovou zprávu.

„Vzhledem ke zlepšující se epidemické situaci a dostatečným personálním kapacitám na ministerstvu zdravotnictví jsme se rozhodli přesunout tuto agendu již uvnitř v rámci resortu. Všem členům MeSES velice děkuji za jejich spolupráci,“ uvedla později v prohlášení náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková.

MeSES pokračuje bez ministerstva

Epidemiolog Rastislav Maďar nejprve naznačil, že členové MeSES zvažují, že by mohli pokračovat dále. Po jednání skupiny v úterý večer potvrdil, že expertní tým se rozhodl pokračovat, byť ne pod ministerstvem zdravotnictví. „V dalším období připravíme kromě jiných dokumentů také dlouhodobou strategii boje s touto, ale i s dalšími budoucími pandemiemi,“ předeslal Maďar.

Podle ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci Mariána Hajdúcha je jasné, že činnost poradních sborů jednou musí převzít ministerstvo zdravotnictví. „Nicméně mám pochybnosti, že čas k tomu nazrál, a je mi líto, že k rozchodu dochází tímto způsobem,“ prohlásil.

Iniciativa Sníh, jejíž někteří členové byli také v MeSES, v této souvislosti doufá, že se nepotvrdí varování o možné blížící se další vlně covidu-19 kvůli indické mutaci. „A pokud přijde, doufejme, že se ministerstvo zdravotnictví poučí a tentokrát zareaguje včas,“ upozorňuje iniciativa.

Člen skupiny Jan Kulveit, který se věnuje modelování epidemií na univerzitě v Oxfordu, uvedl, že se MeSES snažila o mezioborový přístup v zájmu celé společnosti a poskytovala názory založené na důkazech, zatímco stát upřednostňoval „škudlení penězi z rozpočtu zdravotnictví za cenu masivních škod pro celou společnost“.

Babiš o konci nevěděl, experti skupině děkují

Členům odborné skupiny poděkoval i ministr Petr Arenberger (za ANO), podle něj názory skupiny byly vždy relevantní. Agendu bude mít nyní na starosti klinická skupina, která na ministerstvu funguje a kterou vede náměstkyně Vašáková. Jsou v ní také zástupci Státního zdravotního ústavu (SZÚ), Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), zdravotních pojišťoven i odborných společností. 

Poděkování přišlo i od ministra školství Roberta Plagy (za ANO), který s odborníky řešil především podmínky pro návrat dětí do škol. „Chtěl bych moc poděkovat všem členům skupiny MeSES za skvělou spolupráci a na datech založenou odbornou expertizu a podporu, která tu chyběla a nyní bohužel opět chybět bude,“ uvedl ministr na Twitteru.

Za chybu považuje konec expertní skupiny také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „A to ani nemluvím o způsobu, jakým to ministr zdravotnictví Petr Arenberger provedl,“ konstatovala.

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle svých slov o konci MeSES předem nevěděl. Deníku ale řekl, že ministerstvo zdravotnictví už má dost vlastních expertů. „Celá skupina MeSES spolupracovala s bývalým ministrem Blatným, který si vymínil, že bude komunikovat jen s ním, ne se mnou. To je celý příběh. Neptejte se mě na další spolupráci, to je otázka pro ministra zdravotnictví, mně neradili,“ doplnil Babiš.

90’ ČT24 o konci MeSES a vývoji pandemie (zdroj: ČT24)

Biochemik Jan Konvalinka v ČT řekl, že doufá, že ministerstvo s koncem MeSES nechystá změnu strategie. Skupina podle něj překládala zahraniční standardy do tuzemského prostředí. „Ti lidé byli vynikající odborníci,“ ocenil skupinu s tím, že doufá, že orgány ministerstva na její práci navážou.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek vnímá pachuť kolem konce MeSES. Skupině poděkoval, díky jejím radám se podle něj Česko dostalo ze čtvrté vlny pandemie. „Doufám, že budeme mít štěstí, příznivý vývoj bude trvat nadále. Česko sice už není nejhorší na světě, ale ze všech relevantních států na světě jsme tu epidemii nezvládli,“ zdůrazňuje.

„Návrat k právnímu státu“ vítá prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, zodpovědnost nyní podle něj bude ležet na hygieně a ministerstvu zdravotnictví. V minulosti dle jeho slov bylo chybou, že do strategií a plánů zasahovali lidé mimo příslušné struktury. 

Opozice ukončení spolupráce kritizuje

Část opozice si myslí, že ukončení spolupráce je reakcí na vyjádření Smejkala, který serveru Novinky.cz řekl, že stát kritickou část epidemie nezvládl a že je z politiků a jejich přístupu v době pandemie dost roztrpčený. 

 „Zrušení Mezioborové skupiny pro epidemické situace den poté, co její vedoucí Petr Smejkal médiím řekl, že Česká republika epidemii nezvládla, beru jako potvrzení jeho slov,“ uvedl na Twitteru šéf ODS Petr Fiala.

„Ministr zdravotnictví právě odborníkům rozpustil skupinu pro covid. Její šéf řekl pravdu, že vláda druhou vlnu nezvládla. Takže čtvrtý ministr opět zapne řízení metodou pokus omyl. Na podzim se máme na co těšit. Bohužel odcházejí ti, co měli zůstat, a ti, co měli odejít, zůstali,“ uvedl poslanec Jakub Michálek (Piráti).

„Personální čistky za nepohodlné názory, to bez mrknutí oka na ministerstvu zdravotnictví umí. Ale nepřiznání několika desítek milionů Petra Arenbergera je v pohodě,“ uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek s odkazem na nesrovnalosti v majetkových poměrech ministra zdravotnictví. 

MeSES vznikla v březnu v souvislosti s rychlým šířením nového koronaviru. V jejím čele stál právě Smejkal. Zahrnovala kromě epidemiologů také odborníky na ekonomii, sociologii či právo.

Kritika na adresu MeSES

Výhrady vůči podílu MeSES na řízení protiepidemických opatření v Česku v pátek zveřejnila skupina 12 lékařů, mezi kterými je rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo kardiochirurg Jan Pirk. Vláda má podle nich standardní mechanismy řízení epidemie. Hlavní roli v ní má hrát ministr zdravotnictví, hlavní hygienik, případně hlavní epidemiolog za podpory Státního zdravotního ústavu.

Skupina na to reagovala tím, že její zřízení umožnilo rychle připravit odborná doporučení, postavená na převládajících vědeckých názorech.