Ministerstvo poslalo úsporný balíček do připomínkového řízení

Události ČT: úsporný balík už posuzují resorty, ministr financí očekává jen drobné připomínky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí dokončilo práci na úsporném balíčku a poslalo ho v pondělí k připomínkám jednotlivým resortům. Ministr Zbyněk Stanjura (ODS) chce, aby koaliční politici ponechali balíček pokud možno beze změn. Zároveň ale připustil, že úplně ve stejné podobě se ho vládě uhájit nepodaří. Návrh balíčku, na kterém se kromě resortu financí podílely i ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo průmyslu a obchodu, by měla vláda projednat ve druhé polovině června. Poslanci by o něm v prvním čtení měli hlasovat před sněmovními prázdninami.

Ministr připouští drobné změny. „Výsledný tvar zákona bude jiný než to, co dnes vyšlo do připomínkového řízení – je to obvyklé, měníme více než padesát zákonů, takže je to opravdu velký legislativní text a bylo by velmi neobvyklé a velmi zvláštní, kdyby k žádné změně nedošlo,“ uvedl pro ČT. 

Šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dodal, že kabinet bude v rámci připomínek sledovat jen ty věci, které by byly legislativně technického charakteru. „Na věcné stránce, parametrech toho ozdravného balíčku nebudeme nic připomínkovat a nic měnit,“ podotkl.

Rovněž premiér Petr Fiala (ODS) také v pondělí pro Český rozhlas Radiožurnál zopakoval, že vláda je připravena o jednotlivých opatřeních diskutovat a opravit to, kde udělala chybu. „Zatím o ničem takovém nevím,“ uvedl. Vládní koalice podle něj není neomylná, ale současně není připravena ustupovat nátlaku.
 

Opozice bude požadovat změny

Podstatné změny v balíčku škrtů a zvyšování daní bude požadovat hlavně opozice. Jak hnutí ANO, tak i SPD například odmítají jakékoli zvyšování daní. Obě hnutí vládě dopředu vzkázala, že sněmovní projednávání vládních úspor budou obstruovat.

„Já bych doporučovala koalici, aby předřadila body, se kterými souhlasíme. Umím si představit, že ta debata z naší strany bude velmi dlouhá a nepřipadá v úvahu jakékoliv krácení lhůt nebo něco podobného,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

„My si počkáme na znění, které do sněmovny přijde a budeme se snažit ty největší chyby opravit alespoň pozměňovacími návrhy,“ dodal také místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Ministerstvo financí sdělilo, že meziresortní připomínkové řízení potrvá do pondělí 29. května a následně úřad připomínky vypořádá. Zkrácení lhůty pro připomínkové řízení odsouhlasil podle materiálu ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Vypořádání zásadních připomínek na úrovni náměstků či vrchních ředitelů sekcí plánuje ministerstvo na čtvrtek 8. června, informoval Stanjura v průvodním dopisu k návrhu.

Vláda by se podle Stanjury měla návrhem zabývat ve druhé polovině června, aby balíček stihla sněmovna projednat v prvním čtení ještě před prázdninami. Mezi schválením vládou a otevřením návrhu ve sněmovně musí uplynout deset dní, aby se poslanci měli možnost s textem seznámit. 

Očekávaný seznam úsporných opatření, která mají od příštího roku zbrzdit zadlužování Česka, představila vláda v polovině května. Příjmy rozpočtu mají v příštích dvou letech posílit o 69 miliard korun. Vláda chce prosadit vyšší daně z příjmu právnických osob i růst odvodů OSVČ. Plánuje získat více peněz z alkoholu, tabáku a hazardu i nemovitostí. Zaměstnanci mají nově odvádět nemocenské pojištění a zanikne dvaadvacet daňových výjimek.

Za hlavní část balíčku vláda považuje snížení výdajů o 78 miliard, 54 miliard mají přinést škrty v dotacích. Na provozu úřadů se má ušetřit jedenáct miliard, na platech ve veřejné sféře skoro deset.