Ministerstvo nabízí zabavená luxusní auta

Události: Prodej zabaveného majetku (zdroj: ČT24)

Policisté a státní zástupci ročně zajistí miliardy korun v majetku, který pochází z trestné činnosti – ať už jsou to peníze z účtů, nemovitosti, nebo auta. A právě deset luxusních vozů nabízí ministerstvo vnitra od pátku v dražbě. Peníze z prodeje stát vyplatí lidem, kteří byli v konkrétních kauzách okradeni.

Ferrari 488 Spider je jedno z deseti luxusních aut, které si ze zisků trestné činnosti podle policie kupovali takzvané bílé límečky – tedy ti, kteří se živili například investičními podvody. Auta se teď prodají.

„Zájem veřejnosti o tyto dražby je poměrně vysoký, takže částky, které obdržíme, jsou většinou vyšší, než jsou částky stanovené soudním znalcem,“ řekl vedoucí Centra zajištěných aktiv z ministerstva vnitra Ivo Škrobák.

„Balík“ deseti vozů prý představuje dvacet milionů korun a úředníci předpokládají, že vydražená částka bude klidně o více než pět milionů vyšší.

Ročně se zajistí majetek v hodnotě miliard

Peníze z prodeje aut stát vyplatí lidem, kteří byli v konkrétních kauzách okradeni. Ročně se podaří najít a zajistit majetek odsouzených v hodnotě kolem šesti miliard korun.

„Nelegální výnosy z trestné činnosti jsou často sofistikovaně, velmi dobře ukryté. Odhalit je pomáhá spolupráce policie se státními zástupci společně s Finančním analytickým úřadem,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Kromě toho stovky dalších drobnějších zabavených věcí nabízí v dražbách i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Třeba v loni šlo o víc než šest tisíc předmětů, za které stát získal přes 239 milionů korun.