Mezi Opavou a Českým Těšínem pojedou přímé příměstské vlaky

Ostrava - Mezi Opavou, centrem Ostravy, Havířovem a Českým Těšínem budou od poloviny prosince jezdit přímé vlaky. České dráhy (ČD) zavedou novou linku R1 v rámci připravovaného systému příměstské a městské vlakové dopravy Esko. Na Opavsku i v ostravsko-karvinské aglomeraci tak budou vlaky lépe navazovat na autobusové spoje. Rychlejší bude také spojení mezi Ostravou a Prahou, které potrvá necelé tři hodiny. Některé vlaky pendolino budou nově zajíždět do Bohumína na Karvinsku.

Systém takzvaných Esko linek zavedou ČD od půlnoci 14. prosince na šesti stávajících tratích na Opavsku, Ostravsku a Karvinsku. Nová linka R1 poprvé v historii přímo propojí Opavu s centrem Ostravy, Havířovem a Českým Těšínem, kam lidé dojedou za 83 minut. Bezbariérové a klimatizované soupravy CityElefant budou vyjíždět jako rychlé spěšné vlaky každé dvě hodiny - zhruba od 6:00 do 18:00.

Od poloviny prosince se zrychlí vlakové spojení z Ostravy-Svinova na pražské hlavní nádraží. Vlaky SuperCity Pendolino ujedou tuto vzdálenost za 2:59. První dva ranní vlaky směrem od Ostravy budou nabírat cestující už v Bohumíně na Karvinsku. Cílovou stanicí se Bohumín stane pro dvě poslední pendolina vyjíždějící z Prahy na sever Moravy.

Rychlovlak SC Pendolino na nádraží
Zdroj: ČT24/Jaroslav Fiala