Maloobchodní tržby dál meziročně padají, pokles ale v červenci opět zpomalil

Události: Maloobchodní tržby dál meziročně padají (zdroj: ČT24)

Tržby v maloobchodu byly v červenci nižší než před rokem. Meziroční pokles ale zpomalil z červnových čtyř procent na 1,8 procenta, informoval Český statistický úřad. Meziměsíčně tržby nepatrně stouply o 0,1 procenta. I když meziroční pokles tržeb postupně zpomaluje, pokles to stále je – a to již patnáctý měsíc v řadě.

Tržby v maloobchodu stahovaly v červenci zejména tržby z prodeje potravin, které klesly oproti loňskému červenci o 4,2 procenta. Za nepotravinářské zboží se snížily o 3,6 procenta. Rostly tržby prodejců pohonných hmot, a to o 13,7 procenta. Tržby rostly také internetovým a zásilkovým obchodům, a to poprvé po roce a půl.

„Meziroční pokles maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval již patnáctý měsíc v řadě. Tempo poklesu se v červenci oproti předchozím měsícům snížilo,“ shrnula vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová. 

Maloobchodní statistika nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel, které eviduje statistický úřad zvlášť. Tyto tržby meziročně stouply o 4,9 procenta, přičemž prodejci vozidel utržili o šest procent více a servisy o 1,1 procenta více než loni.

Analytici očekávají postupné zlepšování, růst ale až napřesrok

Tržby v maloobchodu na jedné straně patnáct měsíců v řadě meziročně klesaly, zároveň ale také byl červenec pátým měsícem v řadě, kdy pokles zpomaloval. Analytici předpokládají, že to tak bude i dál.

Analytik České bankovní asociace Jakub Seidler považuje meziměsíční vývoj za slabší než v červnu či květnu, poptávka spotřebitelů se však na základě posledních údajů mírně zlepšuje. Za celý letošní rok ale očekává Seidler podobný pokles jako v roce minulém – kolem 3,5 procenta.

Pavel Sobíšek z UniCredit Bank se domnívá, že nadcházející měsíce přinesou obchodníkům opatrný optimismus. Díky klesající inflaci podle něj přestanou reálné výdělky domácností klesat a budou stagnovat. Maloobchod může také podpořit utrácení covidových úspor, které jsou v části domácností stále značné, míní. Skutečný obrat maloobchodu k růstu ale Sobíšek očekává až začátkem příštího roku. Podmínkou zájmu o vyšší nákupy bude i zákaznicky přívětivá cenová politika ze strany obchodníků, podotkl.

Analytik ČSOB Jan Bureš vnímá červencový výsledek maloobchodu jako uklidnění poté, co statistický úřad ve středu zveřejnil velmi slabý červencový výsledek průmyslu. Bureš míní, že oživení české ekonomiky ve třetím kvartále dále pokračuje, pravděpodobně však o něco pomaleji, než se očekávalo. „Věříme, že pro centrální banku zatím nebudou červencová čísla z průmyslu a maloobchodu klíčová. Klíčová bude dynamika jádrové inflace, mzdová vyjednávání a další politika Evropské centrální banky,“ dodal. 

Podle ekonoma z Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Martina Janíčka bude mít vliv na postupné oživení poptávky zpomalování inflace nebo pokles cen energií. „Ty se budou přeci jenom snižovat a domácnostem bude zbývat více disponibilního důchodu na utrácení v některých zbytných položkách. Ale to rozvolnění asi nebude kdovíjak rychlé,“ míní.