Má charakter i zkušenosti, aby byl dobrým prezidentem, říká o Zimovi bývalý předseda Akademie věd

Den s Tomášem Zimou (zdroj: ČT24)

Tomáš Zima má charakter, aby dokázal být dobrým prezidentem republiky, shodují se jeho podporovatelé – bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes a plastický chirurg Jan Měšťák. Sám Zima, který byl osm let rektorem Univerzity Karlovy, před volbami objíždí regiony a bojuje i s tím, že se voliči oslovení agenturami pro výzkum veřejného mínění na jeho stranu zatím příliš nekloní. Česká televize strávila jeden den s každým z prezidentských kandidátů, a prostor tak dostali i jejich podporovatelé. Se Zimou natáčel Milan Brunclík.

Tomáš Zima coby bývalý rektor Karlovy univerzity a předtím děkan její 1. lékařské fakulty má na své straně některá významná jména českého akademického prostředí. Podporuje ho například někdejší předseda Akademie věd Václav Pačes.

Ten je biochemik a s lékařem Zimou, který se rovněž specializuje na biochemii, se profesně setkal ještě předtím, než se oba dostali do čela dvou z nejvýznamnějších vědeckých institucí v Česku. Nyní je Pačes jedním ze Zimových podporovatelů, i když připouští, že to zatím vypadá, že je jedním z mála takových.

„V této chvíli se nezdá, že by byl vpředu mezi kandidáty, ale všechno se může změnit. Až teď opravdu nastane boj,“ míní Pačes. Zimu charakterizoval jako „mimořádně akčního a pilného člověka“.

Připustil, že ho ambice bývalého rektora nejstarší české univerzity stát se hlavou státu nejprve překvapila. Ale ne zase tolik. Ví, že je Zima ctižádostivý. „Myslím, že charakter a zkušenosti na to, aby dobře vykonával funkci prezidenta České republiky, má,“ je přesvědčen někdejší šéf Akademie věd.

Podobně smýšlí plastický chirurg Jan Měšťák. „Od prvopočátku mě zaujal tím, že je to velký formát. Bývalý děkan 1. lékařské fakulty – a on se chová normálně,“ podotkl. Na rozdíl od Pačese jej ovšem Zimova kandidatura nepřekvapila. Sám ho k tomu nabádal. „Přátel mám hodně, ale ne každému bych řekl, aby kandidoval na prezidenta,“ poznamenal.

V laboratoři i u voličů

Tomáš Zima se poté, co skončil v čele Univerzity Karlovy, vrátil k lékařské a vědecké práci. A tak je den prezidentského kandidáta také dnem přednosty Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Po vykonání ranních povinností se ale přece jenom mění přednosta v kandidáta. Kromě pracovních povinností dává rozhovory a objíždí regiony. V den, kdy jej doprovázel štáb České televize, vypravil se Tomáš Zima do Pardubického kraje.

V krajském městě se sešel s hejtmanem Martinem Netolickým (ČSSD). Hovořili spolu například o situaci firem v regionu, který pak dál objížděl. V Poličce navštívil pivovar jako jeden z malých podniků, které by chtěl podpořit.

V Moravské Třebové potom debatoval se studenty gymnázia – o své prezidentské kandidatuře i o energetické krizi a přístupu vlády. Sám její politiku kritizoval. „Tu vládu jsem volil, a jsem z toho rozčarován,“ řekl třebovským studentům.

V témže městě navštívil také novou nemocnici následné péče. Je jich podle něj potřeba víc. „Lůžka následné péče, léčebny dlouhodobě nemocných i sociální lůžka velmi chybí. Z hlediska stárnutí populace je tady velký deficit, a je třeba velmi investovat,“ upozornil.

A proč se vlastně Tomáš Zima rozhodl, že by vrcholem jeho kariéry nemusela být funkce rektora, a kandiduje ještě na prezidenta? „Protože celý život pomáhám lidem, předávám jim své znalosti, mám schopnost dávat lidi dohromady. Jdu do té volby srdcem i rozumem,“ ozřejmil.

  • Do letošního ledna byl osm let rektorem Univerzity Karlovy, předtím mezi lety 2005 a 2012 působil jako děkan 1. lékařské fakulty UK.
  • Od loňského podzimu stojí v čele konzilia, které dohlíží na péči o prezidenta Miloše Zemana. Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK (předchůdkyně 1. LF), později získal titul MBA na Vysoké škole ekonomické, je profesorem lékařské chemie a biochemie.
  • Jako rektor UK mimo jiné kritizoval Zemanovo rozhodnutí, kterým v květnu 2015 odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů z UK a VŠE. 
  • Před rokem 1990 byl členem KSČ.
  • Jeho kandidaturu podpořilo třináct senátorů.
  • Zdroj: ČTK/ČT24