Krizi V4 přečkala, zní po pražském jednání. Na formě podpory pro Ukrajinu se ale premiéři neshodli

Události: Summity EU a V4 o podpoře Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Premiéři všech zemí Visegrádské skupiny se shodují, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Po summitu V4 v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Země V4 se podle něj liší v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat. Česko a Polsko poskytují Ukrajině i vojenskou pomoc, Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí, ale jsou připraveny se podílet humanitárně či finančně.

Český premiér Fiala a jeho polský protějšek Donald Tusk zdůrazňovali nutnost vytrvalé podpory Ukrajiny po všech stránkách. Tusk nazval ruského vůdce Vladimira Putina válečným zločincem, o tom, kdo je agresor a kdo oběť, podle něj není pochyb. Zdrženlivě se naopak k vojenské pomoci stavěli slovenský premiér Robert Fico a šéf maďarské vlády Viktor Orbán, kteří i po jednání opakovaně hovořili o nutnosti co nejrychlejších mírových rozhovorů. Všichni čtyři premiéři se ale shodli, že jejich země neplánují poslat vojáky na Ukrajinu.

„Ukrajina nebojuje jen za svou nezávislost, za svou svobodu, a to je samozřejmě spravedlivý boj, ale bojuje i za evropskou bezpečnost,“ připomněl Fiala v Událostech ČT, kde se vracel i k pondělnímu pařížskému summitu o pomoci Ukrajině. Ruskem napadenou zemi je podle něj třeba podporovat intenzivněji, akčněji a efektivněji. 

Tusk: V4 může v pomoci Ukrajině částečně spolupracovat

Pro maďarskou bezpečnost je důležité, aby na východ od země byla entita, která bude mezi Maďarskem a Ruskem. I proto Ukrajině země pomáhá, řekl maďarský premiér Viktor Orbán. „Neposíláme zbraně na Ukrajinu. Neposíláme je ani s vojáky, ani bez vojáků. Poskytneme ale veškerou pomoc, která je mimo tento okruh. Humanitární pomoc, dále provádíme výcvik lékařů působících ve válce, pomáháme uprchlíkům, při rekonstrukci energetické infrastruktury.“

Země V4 mohou alespoň částečně spolupracovat v pomoci Ukrajině, po úterní diskusi by podpora pro napadenou zemi měla být jednoznačnější, míní polský premiér Tusk. Předseda slovenské vlády Fico řekl, že nevěří ve vojenské řešení ruské agrese proti Ukrajině, ale naopak v okamžité zastavení palby a v mírové jednání.

Na protest proti Orbánovi a Ficovi se u Lichtenštejnského paláce, kde se jednání konalo, sešly desítky lidí, kteří mimo jiné pískali a křičeli „hanba“. Fico směrem k bariéře, za kterou protestující stáli, popošel a ironicky jim pokynul.

Fico o víkendu šokoval výroky, v nichž převzal některé narativy ruské propagandy. Tvrdil například, že západní strategie podpory Ukrajiny a protiruských sankcí válku prodlužuje a nefunguje. Kritizoval EU za to, že nevyužívá svou váhu k prosazení okamžitého příměří a uzavření míru. K příčinám ruské agrese zařadil také nenaplnění údajných slibů, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ, a prohlásil, že válka „začala běsněním ukrajinských neonacistů“.

Premiéři zemí V4 v Praze (zdroj: ČT24)

Společná témata: energetika, migrace, zemědělství

I přes rozdíly v postoji k ruské agresi ale podle šéfů vlád existují témata, na kterých se země V4 shodnou. Uvedli energetiku, boj proti ilegální migraci nebo zemědělství.

Podle Fialy bylo úterní jednání upřímné a důležité, formát zasedání se neočekávaně změnil, neboť předsedové vlád chtěli některé věci otevřeně probrat sami, bez přítomnosti dalších členů delegací. Orbán po jednání řekl, že Visegrád žije. Také Tusk, který před jednáním vyjádřil pochyby o smyslu pokračování formátu V4, posléze poznamenal, že rozdíly nejsou tak fundamentální, jak by se mohlo zdát.

V4 se podle premiérů například shoduje na nutnosti upravit společnou zemědělskou politiku tak, aby se omezila byrokracie a regulace. Úpravy by se měly týkat i Zelené dohody pro Evropu, takzvaného Green Dealu, uvedli Fiala a Tusk. V4 má shodu i ohledně dalšího rozvoje a využívání jaderné energie. Diskuse se podle Fialy vedla i o budoucnosti EU a možných reformách. Členové V4 se mimo jiné shodují, že nyní nechtějí měnit zakládací smlouvy Unie.

Separátní jednání Fialy s Tuskem

Před setkáním premiérů států V4 separátně ve Strakově akademii jednali Fiala s Tuskem. Předseda polské vlády po schůzce mimo jiné poděkoval Česku za iniciativu k dodání munice napadené zemi. Polsko je podle něj připraveno se zúčastnit každé iniciativy, která svět přiblíží k ukončení války.

Společně s Fialou uvedli, že je potřeba být aktivnější v dosavadních formách podpory Ukrajiny. „Nechci, aby to znělo příliš ostře, ale kdyby se všechny země EU zapojily do pomoci Ukrajině, jak to dělá Polsko nebo Česko, tak by možná nebylo vůbec potřeba, abychom diskutovali o jiných formách podpory pro Ukrajinu,“ poznamenal mimo jiné Tusk.

Fiala s Tuskem také naplánovali, že i s nově vytvořenou polskou vládou budou pokračovat mezivládní jednání mezi oběma zeměmi. První se uskuteční v druhé polovině roku. Fiala vypíchl, že se Česko a Polsko shodnou na zahraniční politice, na hodnotách, které je důležité prosazovat a hájit, a mají také podobné pohledy na výzvy, které Evropu čekají.

Fico s Orbánem odpoledne navštívili bývalého prezidenta Miloše Zemana v jeho kanceláři v Dejvicích. Zhruba ve stejné době prezident Petr Pavel přijal na Pražském hradě Tuska.