Nevěříme ve vojenské řešení války, a proto naše vláda neposílá Ukrajině zbraně, řekl ČT Fico

Rozhovor se slovenským premiérem Robertem Ficem po summitu V4 (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Robert Fico míní, že země Visegrádské skupiny sice mají na některé problémy rozdílné názory, ale její existence má smysl. Řekl to v rozhovoru, který poskytl ČT po summitu V4 v Praze. V něm také zopakoval, že nevěří ve vojenské řešení ruské agrese proti Ukrajině, a proto slovenská vláda neposílá napadené zemi zbraně.

Fico připustil, že v rámci V4 jsou země, které považují vojenské řešení války za jediné možné, zatímco jiné tento způsob odmítají.

„Toto setkání bylo nakonec plné argumentů a vzájemného respektu. Došli jsme k tomu, že pokud se shodneme na základní definici, že došlo k porušení mezinárodního práva, v případě použití ruské vojenské síly na Ukrajině, a že Ukrajina potřebuje další pomoc, ať už vojenskou, či nevojenskou, tak má smysl dále pokračovat v rámci spolupráce,“ řekl Fico pro ČT.

Zopakoval také, že právě Slovensko ve vojenské řešení nevěří. „Jsme pro to, aby okamžitě začala mírová jednání, neboť mírová jednání umožňují najít nějaké řešení. Když se budeme spoléhat na další a další zabíjení Slovanů, Ukrajinců a Rusů, to řešení nepřinese,“ řekl a kritizoval EU, že nemá žádný mírový plán. Na předchozí dotaz, jak si mírové řešení sám představuje, ale konkrétně neodpověděl. Dodal jen, že požaduje okamžité zastavení palby a příměří.

Řekl také, že Bratislava pomáhá Kyjevu jinak než vojensky, přičemž zmínil odminovací stroje či chystané civilní projekty na elektrické propojení Košic a Kyjeva. „Jen prostě nevěříme ve vojenské řešení, a proto naše vláda řekla: žádné zbraně, žádná munice, žádný voják Slovenské republiky na území Ukrajiny,“ podotkl v ČT.

Uvedl rovněž, že listopadové prezidentské volby v USA mohou být rozhodující pro další vývoj konfliktu a že přímá účast vojáků NATO v konfliktu by výrazně zvýšila napětí.

Fico odmítá, že by jeho výroky o Ukrajině poškodily vztahy s Českem

Rozdílné postoje k podpoře Ruskem napadené Ukrajiny se promítají do vztahů uvnitř V4. Český premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský kolega Donald Tusk zdůrazňují, že je třeba podporu Kyjeva zesílit, naopak předseda maďarské vlády Viktor Orbán a právě slovenský premiér Fico jsou zdrženliví až odmítaví. Zejména Fico v minulých dnech šokoval výroky, v nichž převzal některé ruské narativy.

Fico o víkendu mimo jiné prohlásil, že ruský vůdce Vladimir Putin je na Západě neprávem démonizován, že strategie Západu proti ruské válce na Ukrajině selhala či že Rusko nelze vojensky porazit. Uvedl také, že válka „začala běsněním ukrajinských neonacistů“, což je jedna ze lží ruské propagandy. Té odpovídá i další Ficovo tvrzení, že k ruské agresi vůči sousední zemi přispělo rozšiřování NATO na východ. Ruská agrese je přitom ničím nevyprovokovaná a jejím cílem je zastavit směřování Ukrajiny na Západ, pro které se tato země sama rozhodla, a obnovit ruský vliv ve střední a východní Evropě. Vítězná válka by také rozbila současný mezinárodní řád zapovídající zisk území silou.

Český premiér Fiala v reakci na Ficovy výroky uvedl, že ho velmi překvapily a že si o tom s Ficem vážně promluví. „Nikdy jsem žádné politické téma nepoužil na to, abych ohrožoval dobré slovensko-české vztahy, na tom mi nejvíc na světě záleží,“ reagoval Fico na dotaz, co to znamená pro vztahy obou zemí.

„Ukrajina není náš problém, je to problém, který se týká bezpečnosti v regionu. Prohlášení premiéra Fialy nebo premiéra Fica nemohou mít dopad na vzájemné slovensko-české vztahy, to principálně odmítám,“ uzavřel slovenský premiér v rozhovoru pro ČT.