Lidé v centru Prahy demonstrovali za navýšení peněz na vysoké školství

Za navýšení peněz na vysoké školství demonstrovalo v pondělí odpoledne v centru Prahy podle ČTK několik stovek lidí. Po proslovech na náměstí Jana Palacha se poté vydali k ministerstvu školství, zastavili se také u úřadu vlády a ministerstva financí. Akci nazvanou Kolaps systému pořádala iniciativa Hodina pravdy. Žádá navýšení peněz na vysoké školství o jedenáct miliard korun a plán na stabilizaci financování na období let 2025 až 2030. Akce se účastnili studenti, zaměstnanci vysokých škol i zástupci školských odborů.

Průvod protestujících po zastávkách před úřadem vlády a ministerstvem financí nakonec dorazil až k ministerstvu školství. Po cestě lidé skandovali hesla jako „Více peněz do školství“. Při příchodu k ministerstvu školství začali lidé v průvodu křičet „už jsme tady zas“. Teze iniciativy si od zástupců převzala za ministerstvo školství vrchní ředitelka sekce vysokého školství Radka Wildová.

„My si samozřejmě uvědomujeme, že rozpočet by měl být prediktivní, že by měl být stabilizovaný, že by se vysoké školy neměly dozvídat rozpočet z roku na rok. Střednědobý výhled by měl být tím, co bychom si do budoucna představili. Ale na druhé straně se pohybujeme v určité realitě, pohybujeme se také v situaci, kdy platí určitá rozpočtová omezení,“ řekla protestujícím Wildová. Ti skandovali, že šest miliard nestačí. „Nebojte se (ministra financí Zbyňka) Stanjury,“ skandovali protestující lidé.

Řečníci při úvodních i závěrečných proslovech připomínali, že se problém podfinancování netýká jen humanitních oborů, ale celého vysokého školství. „Opravdu jsme jeden vzdělávací systém,“ řekl šéf školských odborů František Dobšík.

Události: Demonstrace za vysoké školy (zdroj: ČT24)

Králíčková: Tyto investice posouvají celou společnost

„Investice do vzdělávání, výzkumu a vědy je něco, co posouvá celou naši společnost. Pokud chceme, aby se v České republice všem dařilo lépe, aby se ekonomika s nízkou přidanou hodnotou měnila ve znalostní ekonomiku a aby společnost byla odolná proti dezinformacím a rozdělování, pak musíme do vzdělávání, vědy a výzkumu investovat,“ řekla ve svém proslovu rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením prostředků o šest miliard, uvedl v dubnu ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je nyní určeno 30,9 miliardy. Bek by chtěl pro příští rok rozpočet školství zvýšit kvůli potřebám škol o několik desítek miliard korun. „Já tu dnes (v pondělí, pozn. red.) stojím s apelem na vládu České republiky, aby tento návrh nebyl nijak krácen,“ dodala rektorka. Informaci o šesti miliardách navíc na vzdělávání na vysokých školách připomněla u ministerstva i Wildová.

Podle šéfa resortu financí debaty o rozpočtu na příští rok poběží následující čtyři měsíce. „Důležitý je názor vlády jako celku. Myslím, že metoda, kterou jsme zvolili, že jednáme o rozpočtu ve sboru jako všichni členové vlády, je správná,“ sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kabinet bude návrh státního rozpočtu na příští rok schvalovat koncem září.

Pondělní akci přijeli podpořit i zástupci studentů a škol z jiných měst, například Brna, Olomouce či Hradce Králové. Řada z nich si přinesla transparenty, které požadují důstojné mzdy. K protestu se připojila i Asociace doktorandů. K vidění bylo i heslo „Jen z lásky se nedá učit“. „Učím také trochu na střední škole a pokud bych se rozhodl odejít na střední školu, tak mám dnes větší plat než odborný asistent na vysoké škole,“ popsal odborný asistent z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Patrik Čermák.

Iniciativa plánuje s protestními akcemi pokračovat do doby, než budou vysoké školy stabilizované, oznámila za organizátory již dříve Nina Wanča z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Možností jsou další protesty, stávky nebo například nezahajování semestrů, vyjmenovala.

Kvůli nespokojenosti s financováním univerzit protestovali zástupci Hodiny pravdy se studenty, akademiky a pracovníky na některých vysokých školách v Česku také loni v říjnu. Stovky se jich tehdy sešly na náměstí Jana Palacha v Praze nebo se zapojily do hodinové výstražné stávky, kterou vyhlásil Vysokoškolský odborový svaz.