Letní tábory jsou po spuštění přihlášek do týdne vyprodané. I přes zdražení o stovky korun

Sice ještě neskončilo první pololetí školního roku, rodiče přesto už řeší přihlášky dětí na letní tábory. Podle organizátorů je většina míst zarezervovaná i týden po spuštění přihlášek. A to i navzdory tomu, že i letních táborů se dotklo zdražování, nejčastěji o stovky korun. Někteří organizátoři se kvůli nabídnutí příznivější ceny rozhodli délku tábora zkrátit.

Místa na dětské letní tábory se zaplňují již během ledna. Organizátoři, kteří spustili své přihlašování již v podzimních měsících, už nyní hlásí poslední místa.

„Sportovní, adrenalinové a všeobecné příměstské jsou zaplněné. Pobytové jsou zaplněné na prvním a druhém turnusu, ostatní zhruba ze 60 procent a postupně se plní,“ uvedl ředitel Domu dětí a mládeže v Bohumíně Ondřej Veselý. V Domě dětí a mládeže Kamarád Třemošná podle jeho ředitele Jiřího Bulína ve dvou z devíti nabízených táborů prakticky nejsou volná místa.

Ceny potravin, dopravy, energií, ale i služeb a mezd pro zaměstnance, to všechno letos zvedne ceny táborů o stovky korun. „Dvoutýdenní tábor loni stál mezi 7500 a 8000 korunami, letos kolem devíti tisíc,“ sdělil Miroslav Topinka z Cestovní kanceláře Topinka, která pořádá až 151 letních táborů pro děti. V Domě dětí a mládeže na Praze 2 se částka v minulém roce za týdenní tábor pohybovala okolo 4600 korun, letos to rodiče může vyjít minimálně o 900 korun dráž. O stejnou částku zdražily pobytové tábory i v bohumínském Domě dětí a mládeže.

Zkrátit

Někteří organizátoři se proto rozhodli délku táborů upravit tak, aby cenově byly stále dostupné pro co nejvíce dětí. „U pobytových byl snížen počet dnů ze 14 na 12 a z 10 na 8, aby byly ceny přijatelné pro maximum dětí a rodin,“ vysvětlil ředitel Domu dětí a mládeže Bohumín Ondřej Veselý.

V Domě dětí a mládeže na Praze 2 ceny táborů ještě neurčili. „Letos ještě nejsou konečné ceny stanoveny. Čekáme na vyjádření ubytovatelů a na příspěvky z Magistrátu Hlavního města Prahy,“ uvedl Libor Matoušek z Domu dětí. „Předpokládáme a informujeme rodiče, že musí počítat s minimálním navýšením o 20 procent,“ doplnil.

I ti, kteří teprve své přihlášky spouštět budou nebo mají volná místa, se obsazenosti nebojí. „Na většinu táborů jezdí děti opakovaně a z 80 procent jezdí na tábory znovu,“ uvedl zástupce ředitelky Domu dětí a mládeže Modřany Marek Dastych. Po vyhlášení táborů bývá přihlášení dětí velmi rychlé, počítají s tím proto i letos. „Po spuštění on-line přihlašování jsou tábory během týdne z 90 procent obsazeny,“ sdělil Libor Matoušek z Domu dětí a mládeže Praha 2.